A vártnál korábban nyáriasítják az osztrák sípályákat az enyhe tél miatt

Forrás: turizmus.com

 2024. március 13. 12:47

A vártnál korábban ért véget a síszezon Ausztriában, ami arra kényszeríti az osztrák síterepeket, hogy már márciusban nyáriasítsák a pályákat.

Számos országban az idei volt az eddigi legmelegebb tél, sok helyen korábban lezártak pályákat, de egyes síközpontok kénytelenek voltak teljesen bezárni. A kivételesen enyhe tél miatt sok síterep szinte teljesen hó nélkül maradt.

A TranStat projekt – amelynek társalapítója az EU – kilenc osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci síközpontot köt össze. Nemrég megvizsgálták, hogy az üzemeltetők hogyan tudnak a legjobban reagálni az éghajlatváltozásra. Az egyik megoldást a nyári sportok jelentik a problémára. Az ausztriai Sankt Corona am Wechselben a síterepekről már most eltakarítják a maradék havat, hogy helyet csináljanak más sporttevékenységeknek.

Egyes sípályák már elkezdték az átállást a nyári sportokra

Fotó: Wexl Arena St. Corona am Wechsel / Facebook

 

„A síszezon a vártnál korábban véget ért. Ezért a pályaépítő csapatunk már a lejtőkön lapátolja ki a pályákat, hogy elkezdhessük a hegyi kerékpározást” – mondja Karl Morgenbesser, Sankt Corona am Wechsel felvonókezelője.

A hóhiány miatt a hegyikerékpárosok már márciusban használhatják a sípályákat, de bobozni és túrázni is lehet a helyszínen.

A kisebb osztrák síközpontok már több pénzt termelnek a nyári sportokból, mint a téliekből, így a TranStat reméli, ez másoknak is jó példaként szolgál majd – írja az Euronews.