A vasúti személyszállítást fejlesztik Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. december 17. 17:58

A 2019-es kapacitásokhoz képest 25%-kal növelik a vasúti személyszállítás teljesítményét Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban az elkövetkező tíz évben.

Már most is több mint egymilliárd utast szolgál ki a Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland alkotta közlekedési szövetség, a Verkehrsverbund Ost-Region (VOR), amely – az osztrák állammal karöltve – a vasúti személyszállítás további fejlesztése mellett tette le a voksát a régióban – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Bécs és Alsó-Ausztria megbízásából a VOR december elején kötötte meg a Wiener Lokalbahnennel – az osztrák főváros déli régióját kiszolgáló Badner Bahn üzemeltetőjével –az új, 15 évre szóló szerződést.

A 700 millió eurós megbízás értelmében 2020 és 2035 között modernizálják a járműparkot, megnövelik az üzemidőt és sűrítik a járatokat Bécs és Baden között. Az utasok már az első évben érzékelhetik a változásokat, ugyanis 2020. december 13-tól 350.000 vonatkilométerrel növelik meg a kapacitásokat.

Vasútfejlesztési tervek az elkövetkező 15 évre Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban

Fotó: PID/Jobst

A Raaberbahn (GYSEV) és az osztrák közlekedési minisztérium (BMVIT) jövőre írhatja alá azt a közlekedésszolgáltatási szerződést, amely nyomán 2021 és 2029 között új összeköttetések, sűrűbb menetrend és magasabb színvonalú szolgáltatások várják a burgenlandi ingázókat. Mivel 2021-től teljes egészében a GYSEV szolgálja majd ki a Bécs Hauptbahnhof – Ebreichsdorf – Ebenfurth – Sopron – Deutschkreuz vonalat, a magyar utasok is érzékelhetik a változásokat.

Új időszámítást hozhat a a Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland alkotta régió vasúti személyszállításában az Osztrák Vasút (ÖBB) új, 10 éves közlekedésszolgáltatási szerződése, amelyet már Európa-szerte kiírtak. Ennek keretében az első évben 3 millió vonatkilométerrel bővítik a kapacitásokat a térségben, 2029-ig pedig összesen 9 millióval.

Már éjszaka is jár a bécsi gyorsvasút, az S-Bahn

Fotó: ÖBB/Andreas Scheiblecker

A 2019. december 15-i menetrendváltás máris fontos változást hozott a bécsi gyorsvasút, az S-Bahn utasainak. Ezentúl a péntekről szombatra valamint a szombatról vasárnapra, illetve az ünnepnapokra virradó éjszaka végig félórás ütemben közlekednek az S-Bahn szerelvényei. Eddig hajnali 1 és 4 óra között ugyanis üzemszünet volt.

Kapcsolódó cikkek