A végéhez közeledik a Tessedik Sámuel Múzeum felújítása

Forrás: turizmus.com

 2018. október 11. 11:58

Az szarvasi önkormányzat 472 millió forintot nyert a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül a múzeum megújítására, amihez további 80 millió forint önerővel járult hozzá.

Hodálik Pál alpolgármester a felújításról és a múzeum új kiállításáról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a projekt első ütemében korszerűsítették az elektromos hálózatot, a múzeumi sínes- és általános világítást, a fűtési-hűtési, valamint a tűz-és vagyonvédelmi rendszert. A 2020-as évek múzeum technikájának kikerülhetetlen részét képezik az interaktív a 3D-s látványelemek. Ezek fogadására egy teljes új informatikai hálózat épül ki.

Megerősítették a tetőszerkezet faanyagát, új cserepet és bádogozást raktak fel. Megújultak a vizesblokkok, mozgáskorlátozott és gyerekbarát WC-ket alakítottak ki. A mozgáskorlátozottak közlekedését rámpa és felvonó segíti. Új burkolatokat raktak le, a megmaradó régi kőburkolatokat és parkettákat felújítják. A sérült nyílászárók javítva és mázolva lesznek, a Kormányhivatal által engedélyezett ablakokba hőszigetelő üveget építenek be. A helyiségek falait kifestik, figyelve az eredeti textúra meghagyására.  Megújult az épület homlokzata, valamint díszvilágítása is. Több új termet megnyitnak a látogatók előtt, a raktárhelyiségek pedig kikerülnek az épületből.

Kép a sajtótájékoztatóról

Fotó: turizmus.com

Nemcsak a múzeumépület újul meg, hanem a benne lévő állandó kiállítás is  erről már Kedves Csaba, az új kiállítási koncepciót kidolgozó InnoTime Hungary kft ügyvezetője beszélt. A legújabb nemzetközi kutatásokra hivatkozva elmondta: ma az új múzeumi kiállításokat a felismertetés, környezet, hitelesség hármas egységében alakítjék ki, melynek változóját a digitális világ eszközei adják. Nagyon fontos azonban, hogy az interaktív elemek ne a végcélt jelentsék, hanem csak megkönnyítsék az információk eljuttatását a fogyasztói igények alapján.