A vendéglátásban dolgozók 60 százalékát is kötelezően beoltják Moszkvában

Forrás: MTI

 2021. június 16. 14:04

Moszkva tisztifőorvosa elrendelte a szolgáltatói szféra alkalmazottai 60 százalékának kötelező beoltását.

A vakcináció kötelező lesz a kereskedelem, a vendéglátás, a tömegközlekedés és a taxivállalatok, a fogyasztói szolgáltatások (mosodák, vegytisztítók stb.), az oktatás, az egészségügy, a szociális védelem és szolgáltatások, a lakás- és közüzemi szolgáltatások, valamint az energiaszektor alkalmazottai számára. Az intézkedés kiterjed a szépségszalonok és gyógyfürdők, a fürdők és szaunák, a sportkomplexumok, a fitneszklubok, az uszodák, a pénzintézetek és a postahivatalok ügyfélosztályainak, valamint a köz- és önkormányzati szolgáltatások ügyfélirodáinak alkalmazottaira is.

Ezenkívül be kell oltani azokat a munkavállalókat is, akik kulturális, oktatási és kiállítási rendezvényeken (múzeumokban, könyvtárakban, kiállítási központokban, előadásokon és képzéseken), szabadidős és szórakoztató eseményeken, gyermekjátszótermekben, szórakoztatóközpontokban, napközis táborokban, színházakban, mozikban és koncerttermekben, valamint testnevelési és sport-tömegrendezvényeken dolgoznak.

A moszkvai szolgáltatási szektor munkaadói pénzbírságot kapnak, ha alkalmazottaik 60 százaléka nincs beoltva a határidőre

Fotó: 123rf.com

Jelena Andrejeva tisztifőorvos közölte, hogy a védőoltás első komponensét július 15-ig, a másodikat pedig augusztus 15-ig kell beadni az érintetteknek. Szergej Szobjanyin polgármester szerint július 1-jéig létrehozzák a folyamat ellenőrzését lehetővé tevő informatikai rendszert. A polgármester az intézkedést a "nagyon súlyos járványhelyzet" kialakulásával indokolta.

Az intézkedés elmulasztásáért a munkaadókat jogi felelősség terheli. Sajtójelentések szerint pénzbírságot fognak kiróni rájuk.

A fővárost követően szerdán Moszkva megye is elrendelte a védőoltás kötelező beadatását a szolgáltatói szféra alkalmazottai 60 százaléka számára.
Oroszországban a szerdai hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 13 397-tel emelkedett.
Szerdán a legtöbb új esetet Moszkvában (5782), Moszkva megyében (1187), Szentpéterváron (927), Burjátföldön (202) és Nyizsnyij Novgorod megyében (191) észlelték. A burját vezetés szigorú korlátozásokat vezetett be ismét.

A napi növekmény országos szinten 0,26 százalék volt. 
A Szentpétervári Állami Egyetem energetikai rendszerek matematikai modellezésével foglalkozó tanszékének matematikusai kiszámolták, hogy a koronavírus-fertőzések terjedése június végén tetőzhet, napi 25 ezer új esettel.