A világ 94 legjobb sajtófotója a Nemzeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 22. 12:19

Csaknem 94 felvételt mutat be a világ minden tájáról a World Press Photo kiállítás péntektől egészen november 5-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

A kiállításon látható 94 díjazott felvételt több mint 60 448 fotóból választotta ki egy független zsűri. Az év fotója Jevhen Maloletka Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen című képe lett. A képen egy sebesült kismamát mentenek ki az orosz légicsapás során megsérült kórházból 2022. március 9-én. A kismama, Irina Kalinyina gyermeke halva született, és fél órával később Irina is meghalt. A zsűri szerint az Ukrajna jövője elleni támadást ábrázolja a fotó.

worldpressphoto

A kiállításon látható 94 díjazott felvételt több mint 60 448 fotóból választotta ki egy független zsűri

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Idén, ahogy az már megszokott, több kísérőrendezvény is csatlakozik a kiállításhoz. A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves, az évforduló alkalmából a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait mutatják be egy kiállításon. Emellett a múzeum kerítésén tekinthető meg a 24.hu online hírportál által válogatott, az elmúlt év magyarországi eseményeit bemutató fotókiállítás is. A Múzeumkertben pedig cseh-lengyel-szlovák és magyar fotóművészek klímaváltozásról készített munkái láthatóak.

A World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak. Az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit bemutató tárlat 30 prominens helyszín mellett látogat el Magyarországra. A World Press Photo kiállítás november 5-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.