A világ legjobb női síelői Jasnán versenyeznek márciusban

Forrás: turizmus.com

 2016. február 11. 16:14

A szlovákiai Jasnába március 5–6-án visszatérnek a világ legjobb női sízői. A Chopokon 32 év után rendeznek ismét alpesi Világkupa-versenyt, óriás-műlesiklásban és szlalomban.

Jasnán eddig háromszor rendeztek olyan versenyeket, amelyek beszámítottak az aktuális Világkupa-sorozatba. 1979-ben és 1982-ben a férfiak versengtek szlalomban és óriás-műlesiklásban, 1984-ben a nők álltak rajthoz, szintén a lassabb, technikai számokban. Legutoljára 1986-ban rendeztek Szlovákiában (akkor még Csehszlovákiában) Világkupa-versenyeket, a Magas-Tátrában, Tarajkán. Az utolsó világszínvonalú „főpróbát" a Chopokon 2014 februárjában tartották: a junior alpesi sívilágbajnokság sikeres megrendezése után Jasná ismét felkerült a világ sítérképére.

Idén március 5–6-án, 32 évvel az utolsó jasnái Világkupa-futamok után, ismét összegyűlnek a világ legjobb női sízői az Alacsony-Tátrában. A helyszín, a Jasná Nízke Tatry síközpont már a tavaly április szezonzárás után megkezdte a felkészülést a Világkupára, a szervezőbizottság júniusban bemutatta a Nemzetközi Síszövetség (FIS) küldöttsége számára az óriás-műlesikló és a szlalompályát, továbbá ismertette velük a rendezvény előkészületeinek státuszát, az újságírók munkafeltételeit, az infrastruktúrát, az egész rendezvény technikai biztosítását, a kísérő rendezvényeket, valamint a versenyzők hagyománytörő nyilvános sorsolásának menetét.

A legolcsóbb, álló helyekre szóló jegyek, a célvonal közelében, online elővételben 5 euróba kerülnek, a helyszínen mindkét versenynapon 15 euró a napi jegy. A tribünre érvényes napi jegy ára elővételben 10 euró, a helyszínen 35 euró.

A Világkupára vonattal érkezőknek a szlovák vasút 25 százalékos kedvezményt nyújt Liptószentmiklós állomásig (Liptovský Mikuláš), ahonnan shuttle buszokkal szállítják a nézőket a síközpontig.

A szlovákok bíznak abban, hogy sikeres rendezés esetén a Világkupa a jövőben rendszeresen visszatér majd Jasnára, összhangban a FIS marketingstratégiájával, hogy több világverseny legyen az Alpoktól keletre.

Számunkra ebben az a jó hír, hogy nem kell messzire utaznunk, ha világsztár sízőket élőben szeretnénk látni. További információ a versenyről elérhető itt.

Fotó: www.worldcupjasna.sk

 

A korszerű Jasná Nízke Tatry síközpont Szlovákiában a legszélesebb kínálattal várja a havas sportok szerelmeseit, a könnyű kék pályáktól kezdve egészen a kihívást jelentő fekete pályákig. A 49 kilométer hosszú lesiklópálya a mesterséges havasítás modern rendszerének köszönhetően 27 km-en minimálisan az év öt hónapjában garantálja a síelést, a Chopok északi és déli oldalán egyaránt. A 30 felvonó – köztük a 24 személyes Funitel, amely ellenáll a szélnek – és sílift teljes kapacitása eléri a 32500 személyt óránként. A központban 12 hatalmas freeride zónát is találnak az adrenalindús menetek kedvelői, ezek szintén elérhetők kabinos felvonóval. Az izgalmakat és a szórakozást trendi snowparkban és a könnyű hóakadályokkal tűzdelt fun zone-ban lehet fokozni.