A világ legjobb szörfösei versenyeznek szombatig Balatonföldvárnál

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 23. 18:58

Hétfőn késő délután elkezdődött a Raceboard Világbajnokság Balatonföldváron, a világ 12 országából érkezett 64 versenyző – köztük 9 magyar állódeszkás – a meteorológia előrejelzések szerint meglehetősen változatos, szeles, zivataros időjárási körülmények között mérheti majd össze tudását szombatig.

Rendkívüli gyorsasággal vált az egyik legkedveltebb balatoni szabadidősporttá a szörfözés, sokak nyaralásának immár elmaradhatatlan kelléke a vízen siklás élményét ígérő állódeszka. De sokan már tavasszal vízre szállnak, és vannak, akik még októberben vagy novemberben is a hónuk alá csapják a deszkát és kimerészkednek a tóra a karcsú és bizony borulékony sporteszközzel.

Nemzetközi raceboard-versenyből eddig kevés volt a Balatonon, május 23. és 28. között viszont a világ szörf-vízisportágának legjobbjai állnak rajthoz a földvári Spartacus Vitorlás Egylet előtti partszakasznál.  „Nagy lépés sportágunk számára, hogy egy rangos versenyt rendezhetünk a Balatonon. Bár a raceboard nem olimpiai osztály, a szörfsportnak nagyon népszerű ága, amely nagy kihívás elé állít minket”  – fogalmazott a  világbajnokság előtt kiadott közleményében Szalay Balázs, a Magyar Szörf Szövetség elnöke.

Utassy Lóránd, a magyar szörfválogatott szövetségi kapitánya arról beszélt: amellett, hogy a világbajnokság nagyon látványosnak ígérkezik, azért is fontos, mert több fiatalnak is kedvet hoz a sportághoz. „ A hazai indulók között van például Sánta Bence, aki a 2007-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, de az U23-as mezőnyben Morvai Bálinttól is dobogós helyezést várunk” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Éremeséllyel indulnak a magyar szörfösök a Balatonon rendezett világbajnokságon

Fotó: MTI

A szombatig tartó Raceboard Világbajnokságon napi három futamot terveznek a szervezők. A verseny nemcsak a mezőnyt a helyszínen élőben követőknek jelenthet élményt, hanem azoknak is, aki a televízió képernyője előtt kísérik figyelemmel a kilenc hazai szörföző számára is nagy kihívást jelentő eseményt.