A világ legmagasabban fekvő végtelen medencéje épül Dubajban

Forrás: turizmus.com

 2019. június 04. 09:36

A dubaji Palm Tower egyik legfelső szintjén hamarosan elkészül a világ legmagasabban kialakított végtelen medencéje. Ezenkívül még több új attrakciót adnak át hamarosan.

A Dubaj Turisztikai Hivatal összegyűjtötte, milyen különleges látnivalók épülnek, illetve nyílnak meg hamarosan az emirátusban.

Hamarosan megnyíló látványosságok

Palm Tower infinitypool: 360 fokos kilátás Dubajra, 210 méterrel a föld felett. Hamarosan a Palm Tower büszkélkedhet a világ legmagasabban fekvő végtelen medencéjével (infinitypool), hiszen az 52 emeletes épület 50. emeletén kap helyet. 775 m2-en 930 ezer liter vizet bír el.

Az infinitypool az épület három úszómedencéjének egyike lesz, és már csupán az 51. és az 52. emeletet kell befejezni. Jelenleg a világ legmagasabb infinitypoolja 340 méter magasan, a szingapúri Marina BaySands tetején található. A dubaji infinitypool ellenben a 360 fokos kilátásával, a maga nemében a világ legmagasabbjának számít majd.

360 fokos panoráma nyílik a Palm Tower 50. emeletén kialakított végtelen medencéből

Fotó: Dubaj Turisztikai Hivatal

Mohammed Bin Rashid Könyvtár: Az arab régió legnagyobb kulturális központja lehet, hiszen a Mohammed bin Rashid Könyvtár 66 ezer m2-en terül el, és úgy alakították ki, hogy egy a ‘rehl’-re (a Korán hagyományos tartója) fektetett nyitott könyvre emlékeztessen.

2020-ban nyitják meg, és a könyvtárat több mint 4,5 millió könyv tárolására tervezték az elérhető 1 millió hangos könyv és 2 millió e-könyv mellett –mindezzel a világ legnagyobb elektronikus kollekcióját halmozzák fel, és az arab világ legnagyobb könyvtárát hozzák létre.

Coca-Cola Aréna: Dubaj-aréna néven is ismert, hiszen Dubaj legnagyobb beltéri arénája lesz, melyet zenei, sport és szórakoztató eseményekre terveztek, és 2019 júniusában nyit meg.

A Coca-Cola Aréna

Fotó: Dubaj Turisztikai Hivatal

Az aréna a City Walkon helyezkedik el, és 360 fokos beltéri körültetéssel tervezték, mely 17 ezer fő befogadására képes. Összesen 3870 m2-en terül el, és a 86 m x 45 m nagyságú aréna teljesen átrendezhető – az eseménytől és a közönség számától függően.

 

Folyamatban lévő projektek

A 2020-as Világkiállítás Fenntarthatósági Pavilonja: A ‘Földnek’ nevezett Fenntarthatósági Pavilon a 2020-as Világkiállítás egyike, mely lehetőséget biztosít, hogy a globális közönségnek inspiráló üzenetet közvetítsen a természetes környezetről, az ökológiáról és a technológiáról. A virágszirom alakú negyed olyan természetes folyamatokról vett példát, mint a fotoszintézis, a napenergia tárolása, és a nedves levegőből a friss víz kiszűrése.

A Jövő Múzeuma: Egy egyedi kezdeményezés Sejk Mohammed bin Rashid Al Maktoumtól, hiszen a Jövő Múzeuma a tudomány, a technológia és az innováció jövőjét mutatja be. ShaunKilla tervezte, és 2020-ra időzítik a megnyitóját, de már most a világ egyik legösszetettebb épülete – a tórusz alakú struktúra a földet és az eget jelképezi, míg a középen lévő üresség az ismeretlent szimbolizálja. Az ablakokat arab kalligráfiával díszítik - Sejk Mohammed idézeteivel, melyek körbeszövik az épület ívelt burkát.

A Jövő Múzeuma

Fotó: Dubaj Turisztikai Hivatal

A Torony a Dubaj-öbölben: A 21. század új globális ikonjának szánják, vagyis a Torony a Dubaj-öbölben a kikötő szívéből nyúlik majd a felhők közé – a szó szoros értelemben, hiszen magasabb lesz, mint a Burdzs Kalifa. Az elismert, neo-futurisztikus spanyol építész, Santiago Calatrava tervezte ezt a gravitációt mellőző építményt, melyet a liliom és a hagyományos arab minaretek inspiráltak.