Újra kigyúltak a fények a világ legnagyobb karácsonyfáján

Forrás: turizmus.com

 2023. december 13. 17:05

Több száz színes izzó világítja meg a világ legnagyobb, harminc focipályányi méretű karácsonyfáját.

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült az a karácsonyfa, amely az olaszországi Umbria régióban, Gubbio városa fölött nyúlik az ég felé.

Na jó, nem igazi fáról van szó, viszont már 50 kilométer távolságból is a csodájára lehet járni. A város önkéntesei egy gigantikus fényinstallációt szerelnek fel évről évre az Ingino hegy oldalára.

A karácsonyfa 450 méter széles és 750 méter magas, vagyis harminc focipályának megfelelő méretű. „Gyökerei” a középkori városfalnál kezdődnek, a tetején lévő csillag pedig a hegy csúcsán, a Sant’Ubaldo-bazilika magasságában található. Maga a csillag is ezer négyzetméteres, és 250 izzó világítja meg.

A fa körvonala 300 zöld izzóból áll, a belsejében pedig 400, különféle színű izzó ragyog. A világításhoz összesen 7,5 kilométer hosszú kábelt fektetnek le. A karácsonyfa elkészítéséhez 1300 munkaórára van szükség minden évben.

Gubbio karácsonyfája minden évben december 7-től január 6-ig ragyog már 1981 óta. A látványosság körül számos rendezvény is zajlik, a fa első megvilágításakor tartott ünnepségen pedig olyan nagyságok is részt vettek már, mint Ferenc pápa, XVI. Benedek pápa vagy Terence Hill.

Ráadásul csekély adomány ellenében az egyes izzókat örökbe is lehet fogadni, és egy rövid üzenetet, például szerelmi vallomást lehet rajtuk hagyni. Erre legközelebb csak jövő ősszel lesz lehetőség, mert az idei ünnepre már mindegyik izzó elkelt – írja a reisereporter.de.

Nyitókép: Instagram/alberodigubbio