A vírushelyzetre reflektáló munkákkal nyit újra a Capa Központ

Forrás: turizmus.com

 2020. július 01. 14:42

Július 7-től a Capa Központ összes kiállítása látogatható, köztük a Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején címmel nyíló tárlat, mely a koronavírus-helyzetre reflektál.

Pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése előtt nyílt meg, július 7-től pedig újra látogatható Urbán Tamás Felesleges Pillangó és Thomaz Farkas A fény ritmusa című tárlata a Capa Központban. Emellett Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején címmel a koronavírus-helyzetre reflektáló pop-up kiállítás nyílik a Project Roomban.

Nyolc hét. Ennyi időn keresztül követtük figyelemmel a virtuális térben kortárs magyar fotográfusok tevékenységét a járvány idején. A Capa Központ blogján publikált nyolcrészes válogatás egy pop-up kiállítás keretében most a valós térben jelenik meg, emléket állítva az elmúlt hónapok eseményeinek.

„A pandémia és annak következményei a fotográfusok életét is jelentősen befolyásolták, ettől függetlenül azzal foglalkoztak, amivel amúgy is szoktak: fotóztak. Igaz, nem pont azt, amit, és nem pont úgy, ahogy korábban: voltak, akik otthon maradtak, és egyfajta vizuális karanténnaplót készítettek, mások még ilyenkor is kimentek az utcákra, hogy megörökítsék a megváltozott életkörülményeket és városképet. A kiállítás harminckilenc fotográfus nyilvános Instagram-profilján megjelent képein keresztül mutatja be ezt az időszakot, a válogatás során fontos szempont volt, hogy minél többféle alkotói attitűd, látásmód jelenjen meg” – emelik ki a kurátorok.

Július 7-től újra látogatható a Capa Központ összes kiállítása

Fotó: Mónus Márton

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban július 7-től augusztus 23-ig újra látogatható lesz Urbán Tamás Felesleges Pillangó című tárlata. A kiállítás gerincét abban a hat évben készített fényképek képezik, amikor Urbán Tamás pártfogója volt a tetőtől-talpig tetovált Pillangónak, bemutatva többek között a börtönéletet, a szabadulást, a pesti undergroundban eltöltött estéket, a céltalan nappalokat.

A Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején című tárlat a koronavírus-helyzetre reflektál

Fotó: Csudai Sándor

Szintén augusztus 23-ig lesz látogatható Thomaz Farkas A fény ritmusa című kiállítása. A magyar származású fotográfus a brazil kultúra emblematikus alakja, a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legfontosabb képviselőjének tartják.  Munkái olyan fontos gyűjtemények részét képezik, mint a New York-i MoMA és a londoni Tate Modern, eddig azonban Magyarországon még sosem voltak kiállítva alkotásai.

A Capa Központ új nyitvatartási renddel, keddtől péntekig 14 és 19 óra között, hétvégén 11 és 19 óra között várja a látogatókat.