A We Love Budapest-sztori – akik 10 éve „szeretik” a fővárost

Forrás: turizmus.com

 2021. február 25. 10:25

Néhány lelkes budapesti meg akarta mutatni, hogy lehet másként is szeretni a várost, mint ahogy eddig tettük. Ebből a gondolatból született meg a We Love Budapest ötlete, amely éppen tíz éve ad hiteles és inspiráló képet a fővárosról. Társlapunk története következik.

Az oldal története 2011-ben indult, és saját meghatározása szerint trendérzékeny kulturális és életmódmagazin, mind lokálpatriótáknak, mind a fővárosba látogató turistáknak. Tartalmaikat naponta frissítik magyar és angol nyelven naprakész információkkal, urbanisztikai témákkal, kultúrával, gasztronómiával, újdonságokkal, budapesti programokkal. A We Love Budapest sikerét látva az oldal alapítói 2013-ban elindították a We Love Balaton oldalát is, hogy első kézből adjanak hiteles információkat a régió aktualitásairól.A We Love Budapest lényegében a semmiből indulva gyorsan növekedni kezdett a fiatal, kreatív csapatának köszönhetően. Az oldal ismertté válása egybeesett a belváros robbanásszerű átalakulásával, az úgynevezett gasztronómiai forradalommal, a bulinegyed kialakulásával, amikor városszerte sorra jelentek meg az újhullámos kávézók, hamburgerezők, a kisüzemi sörözők és a fine dining éttermek.

Az idén 10 éves szerkesztőség csapata

Fotó: We Love Budapest

„Számomra a szerkesztőség különlegessége abban rejlik, hogy mindannyian nagyon hasonló értékrendet képviselünk és hasonló ízlésvilággal rendelkezünk, ezért ritkán szokott vita kialakulni abból, hogy mely helyről írjunk, és melyről ne. Többségünk ugyanolyan felfedező típus, aki nem leszegett fejjel jár-kel a városban, hanem megáll minden sarkon, hogy rácsodálkozzon a város mindenkori megújulására és változására. Küldetésünk és hitvallásunk felkutatni azokat a helyeket, történeteket a városban, melyek a mi szívünkhöz is közel állnak, hogy azt hitelesen tolmácsolhassuk olvasóink számára" – mondja Zacsek Ágnes főszerkesztő, aki 2020 tavaszán váltotta Papp Regina alapító-főszerkesztőt.

„Egy szuper fotóscsapattal dolgozunk, hiszen a képeink minősége is az egyik erősségünknek számít – azon felül, hogy minden helyet tesztelünk, mielőtt írunk róla. A Rockstar Photographers csapatának jóvoltából több díjnyertes fotóssal dolgozhatunk együtt" – teszi hozzá Zacsek Ágnes.

Ízelítőül két fotó Budapestről a "welove-osok" szemével: Szent István-bazilika...

Fotó: Hirling Bálint / We Love Budapest

Éjszakai panoráma

Fotó: Kálló Péter / We Love Budapest

A megjelent cikkek száma már a 10 ezerhez közelít. Az olvasói kutatások alapján az olvasók 12 százaléka 18–24 év, 40 százaléka 25–34 év, 22 százalék 35–44 év, 26 százalék pedig 45 év fölötti, 61 százaléka nő, 39 százaléka férfi. A We Love Budapest jelen pillanatban 151 ezer, a We Love Budapest English 49 ezer, a We Love Balaton pedig 46 ezer követővel rendelkezik a Facebookon.„A szerkesztőség, akárcsak egy startupcég, annyiszor költözött, hogy szinte megszámolni is nehéz" – mesélik a csapat tagjai. Az első iroda egy tipikus bérházban működött, a lipótvárosi Sas utcában, de később megfordultak többek között a terézvárosi Merkúr-palotában (korábban telefonközpont, ma a Prezi székháza), az erzsébetvárosi Landesmann-bérházban (az art deco épület helyet adott korábban az Erzsébetvárosi Polgári Kör kaszinójának is), az óbudai Montevideo utcában, az újlipótvárosi Hegedűs Gyula utcában, valamint az úgynevezett Dán-bérházban, a belvárosi Bécsi utcában.

A szerkesztőség életét tíz év alatt megszámlálhatatlanul sok történet tette vidámmá. „Az olvasóktól nagyon sok értékes ajánlás érkezik. Kaptunk csodás, kézzel írt levelet is egy lángosozótól, hogy látogassuk meg és teszteljük őket, az pedig kifejezetten megható volt, hogy egy régi fényképes illusztrációnkon ismerte fel valaki a már elhunyt nagypapáját" – mesélik a szerkesztőség tagjai.

Tíz év számokban

Fotó: We Love Budapest

De az évek folyamán érkeztek hozzájuk olykor meghökkentő e-mailek is. Ilyen alkalom volt például az, amikor valaki nem tudta befejeztetni a tetoválását a tetoválóművésszel, és írt a szerkesztőségnek, hogy melyikük tudná az ábrát megrajzolni. Előfordult már olyan is, hogy egy nagy szülinapi társaságnak próbáltak náluk asztalt foglalni – senki sem érti, miért, hiszen ilyen funkció nincs az oldalon.Jól mutatja az oldal népszerűségét, hogy az egyik alkalommal azért kaptak negatív kommentet saját olvasójuktól, mert a cikkük miatt hatalmas sorok alakultak ki a kedvenc pékségénél, és ha be is jut, már délben elfogynak a pékáruk. Ehhez hasonló történet volt az is, amikor egy görög étterem tulajdonosa szinte könyörögve hívta fel őket azzal, hogy bár tervbe volt véve, még ne írjanak az új helyéről. A furcsa kérés oka az volt, hogy aznap felmondott a séf, és jól tudta, hogy a cikkük után az utcán kanyarog majd a sor.

Hamarosan indul az oldal hírlevele, Insider címmel

Fotó: We Love Budapest

A We Love Budapest idén ünnepli 10. születésnapját. Az évre számos fejlesztéssel és újdonsággal készülnek, többek között egy hírlevéllel segítenek az olvasóknak megtervezni a hétvégi programot és kiszűrni a legfontosabb információkat a városról, de tervben van egy webshop saját termékekkel, egy animáció az elmúlt 10 év legérdekesebb adataival, egy podcast, egy városi sétasorozat elindítása és egy saját fotótár, ahonnan bárki megvásárolhatja például az oldalról a kedvenc budapesti fotóját akár extra jó felbontásban is.