A zarándoklat lesz a témája az idei Arcus Temporum művészeti fesztiválnak

Forrás: MTI

 2023. június 07. 17:24

A zarándoklat lesz a témája az idei Arcus Temporum művészeti fesztiválnak, amelyet augusztus 25. és 27. között rendeznek 19. alkalommal a Pannonhalmi Főapátságban - közölték a szervezők.

A tájékoztatás szerint a szerzetesközösség azért tartja fontosnak, hogy a jelen kor művészetével párbeszédet folytasson, mert vallja, hogy Isten a kor kultúráján, kérdésfeltevésén, gondjain és félelmein keresztül is szólongatja és folytonosan változásra hívja az embereket.

A fesztiválnak azért a zarándoklat az idei témája, mert egyrészt a szerzetesközösség készül a Bazilika nyolcszáz éves felszentelési évfordulójára, amelyet jövőre ünnepelnek. Másrészt úton van az egyház, mert Ferenc pápa 2021 és 2024 között közös szinodális, azaz közös gondolkodásra hívja meg a katolikusokat, választ keresve arra, hogy hogyan kellene a harmadik évezredben közösségben és párbeszédben élni - írták.

Az idei fesztivál művészeti vezetői Győri Noémi és Madaras Gergely fuvolaművészek lesznek, akik egyedi hangulatú, összművészeti zarándoklatra hívják a közönséget.

arcustemporum_fb

Öt koncert csendül majd fel az irodalmi és képzőművészeti programok mellett, amelyek mindegyike a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódik

Fotó: Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Öt koncert csendül majd fel az irodalmi és képzőművészeti programok mellett, amelyek mindegyike a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódik, Hívás, Elszakadás, Az út, Merengés és Megérkezés címekkel.

A hangversenyek két szerző műveire fókuszálnak: a kortárs észt zeneszerző, Aarvo Pärt, valamint Joseph Haydn kamara-, kórus- és zenekari műveire. A darabokat Fejérvári Zoltán zongoraművész, Rohmann Ditta csellista, Clara Dent-Bogányi oboaművész, Pierre Génisson klarinétművész, Bogányi Bence fagottművész, Szőke Zoltán kürtművész, a Talich Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Győri Noémi és Madaras Gergely szólaltatják meg.

Az irodalmi programok középpontjában Barnás Ferenc író munkái, Bagatell című regényéből készült felolvasószínházi előadás és a szerzővel folytatott beszélgetés áll. A képzőművészetben pedig a Zarándoklat című időszaki kiállítás fiatal alkotóinak művei, valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak performansza állnak.

A spiritualitás területén a bencés szerzetesek beszélgetéseket és imádságokat vezetnek arról gondolkodva, hogy mit jelent zarándokúton lenni. A házigazda idén Bősze Ádám zenetörténész lesz, aki nyolc évig ferences szerzetesként élt.