A Zárkándy bástya felújításával új attrakciót kap az egri vár

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 24. 10:45

Több mint félmilliárd forintos beruházással építik újjá az egri vár Zárkándy bástyáját. A munka év végére fejeződik be.

A történelmi emlékhelyhez tartozó bástyát hamarosan helyreállítják, illetve visszaépítik – tudtuk meg az egri önkormányzatnál. A nyílt közbeszerzési eljárást lefolytatták és a kivitelezővel a szerződést még a múlt év októberében megkötötték. Ezt követően kezdődhetett el a fejlesztés, amely várhatóan az idei év végére lesz kész.

A kivitelezés két ütemben valósul meg. Az első a Modern Városok Program keretében, a második pedig a Belügyminisztérium által biztosított anyagi fedezettel. A vár északi oldalán található Zárkándy bástya fejlesztésével új, a kazamatából megközelíthető, kilátószerű építménnyel – mint attrakcióval –  gazdagíthatják majd azoknak az élményeit, akik a várba látogatnak. Ezáltal a kazamatavezetési programokba is bekapcsolhatják.

Év végére újjáépítik a Zárkándy bástyát az egri várban

Fotó: Mentusz Károly

A kivitelezési munkákat folyamatosan végzik és a felépítésre kerülő bástya impozáns látványt nyújt majd az érdeklődőknek. A helyreállításra kerülő épületrész – szakértők véleménye szerint – kedvezően befolyásolja az északi oldali városképet is.

A történelmi feljegyzések szerint az egri várnak ezt a bástyáját Zárkándy Pál hadvezérről nevezték el, akinek a kezdeményezésére 1568-ban kezdték el építeni.  Később, a XVI. század második felében  Giulio Baldigara, itáliai hadmérnök tervei alapján átépítették. Érdekessége, hogy a ma látható romok több korszak építményeit foglalják magukba.

Felújítást végeznek a történelmi emlékhely déli kapujánál is

Fotó: Mentusz Károly

Az 1900-as évek elején azonban az Eger–Putnoki vasútvonal megépítésével a várnak ez a része különálló lett, miközben az állapota folyamatosan romlott.  Noha egykor úgynevezett olasz fülkebástyaként működött, amely az akkori kor egyik jeles vívmányának számított, mégis teljesen tönkrement.