A ház, amivel közlekedni lehet – épül az első hazai úszófalu Abádszalókon

Forrás: turizmus.com

 2021. március 31. 09:52

A koronavírus-járvány idején megnőtt a beépíthető vízparti telkek iránti kereslet. Nyugat-Európában már elérte a csúcsát a lakóhajók és úszóházak ára, de itthon még csak most kezd igazán bekerülni a köztudatba ez a befektetési forma.

Farkas Miklós, a Home System Europe Kft. értékesítési vezetője (aki nem azonos a Lupus-Travel ügyvezetőjével – a szerk.) arról beszélt, a pandémiás helyzetben maga a megtestesült nyugalom egy ilyen típusú ingatlanban élni, ezért is döntöttek úgy az Abádi Kikötő tulajdonosának megkeresésére, hogy megépítik Magyarország első úszófaluját Abádszalókon.

A hazánkban egyedülálló projekt keretében l 17 ház épül, melyekből az első 10 már idén júniusban elkészül.

Az ingatlanok négy méretben készülnek: 40, 48, 60 illetve 76 négyzetméteresek. Külsőre pedig két típust különböztetnek meg, az ívelt tetős és a skandináv koncepciót.

Egy úszóházban életvitelszerűen élni teljesen más minőséget jelent, mint a nagyvárosokban lakni

Fotó: uszohazak.eu

Az úszófalu iránt jelentős az érdeklődés, bár még csak a kivitelezés zajlik, a 17 elérhető úszóházból 14 már el is kelt, és mindössze 3 vár tulajdonosra.

Az ilyen típusú ingatlanoknak a befektetés jellegű hasznosítása a tapasztalatok szerint nagyon előtérbe került, hiszen saját használat mellett bérbe is lehet adni azokat – hangsúlyozta Farkas Miklós.

Abádszalókon 17 úszóház épül, melyekből az első 10 már idén júniusban elkészül

Fotó: uszohazak.eu

Egy lakóhajóban, úszóházban életvitelszerűen élni teljesen más minőséget jelent, mint a nagyvárosokban lakni. Nincs zaj- és fényszennyezettség, az építmények ráadásul teljesen önfenntartóak tudnak lenni, mondhatni ökoházak.

A napelemek napközben folyamatosan termelik az áramot a munkaakkumulátorokba, és egy inverteren keresztül kapcsolódnak a rendszerhez, így látják el a házat elektromos árammal. Az alkalmazott építési technológiával egy vastagabb téglaház falának felelnek meg. Kiváló hőtartóképessége van a szendvicspanel falazatnak, így még a legmelegebb nyári napokon sem forrósodik fel a lakótér.

Ezekben az ingatlanokban együtt lélegezhetünk a természettel

Fotó: uszohazak.eu

Mivel lakóhajóikat motoros meghajtással szerelik fel, az egyik kikötőből a másikba akár 5-10 kilométeren belül is lehet közlekedni. Ez a Tisza-tónál és a Dunakanyarban könnyebben megoldható, elektromotorral szerelt hajókkal pedig a Balatonnál is van erre lehetőség.

A tél miatt sem kell aggódni, hiszen a lakóhajókban az sem okoz károsodást, ha a befagynak a vízben, mert a hatótest úgy van megépítve, hogy a jég nem képes összeroppantani azt. Mivel négy évszakos ingatlanról van szó, télen is lakhatóak, a fűtés is megoldott bennük.