Adj Isten Szatmárban!

Forrás: turizmus.com

 2018. május 15. 16:23

Az Adj Isten Szatmárban! – Mátyás király közeli udvarában nevű programsorozattal csatlakozik Cégénydányád a 2018-as reneszánsz évhez.

Mátyás Kolozsváron született, Cégénydányádtól 100 km-re. A király emléke, történelmi és kulturális jelentősége, továbbá a folyó közelsége adta az ötletet a szervezőknek, hogy a történelmi kapcsolódások jegyében egész éves programot kínáljanak. A legközelebbi eseménye május 27-én, gyermeknapon lesz, programjai között megannyi érdekesség szerepel. A gyermeknapon túl az idei Szamosfeszt (június 30. – július 1.), a Pajtaszínház, a játszóudvar, a rendhagyó történelemóra és egyéb kísérő programok mind-mind olyan kulturális élményt kínálnak, amelyek erről a történelmi korszakról szólnak. Cégénydányád népi játszóudvara közel egy évvel ezelőtt készült el. Sikeres pályázati forrásból Pajtaszínház, Nemesi Porta és Kézműves udvar épült a falu főterén. A település őrzi szatmári örökségeit, életben tartja a népi hagyományokat, és tovább élteti a tradíciókat.

Cégénydányádi pillanatkép

Fotó: turizmus.com

A népi játszó udvar minden hónap második hétvégéjén tárja ki kapuit a  vendégek előtt. Folyamatos kézműves foglalkozásokat, tematikus hétvégéket szerveznek az ide látogatóknak és a környékbeli települések óvodai, valamint iskolai csoportjainak.

A Pajtaszínház közel 400 vendéget tud egyszerre fogadni. A fellépők és a helyi ünnepségek, megemlékezések, előadások, bemutatók és egyéb események állandó helyszíne. A szervezők színházi- és bábelőadásokkal színesítik a környék kulturális életét. A játszóudvaron a kosaras fakörhinta mellett számos népi és megannyi érdekes hagyományőrző játékot próbálhatnak ki kicsik és nagyok, például hordóhúzót, népi gyalogutat, patkódobálót, csörömpölőt, diótörőt, kukoricamorzsolót.

Kapcsolódó cikkek