Adrenalinfröccs a Szlovák Paradicsomban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. június 30. 16:28

Via ferrata útvonalak, vadvízi evezés, tanösvények, több mint 300 kilométer jelzett túraútvonal és 400 kilométernél hosszabb bicikliút-hálózat – csak néhány a számtalan lehetőség közül, amit Szlovákia egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a Szlovák Paradicsom kínál a kalandkereső turistáknak.

A Szepesség és a Szepes-Gömöri-karszthoz tartozó Szlovák Paradicsom Nemzeti Park friss ajánlatait Janka Skokanová, a Szlovák Paradicsomhoz tartozó Hrabušice (Káposztásfalva) polgármestere és Jana Barbuščáková, Igló turisztikai hivatalának munkatársa mutatták be a Szlovák Turisztikai Képviselet sajtóeseményén a budapesti Szlovák Intézetben.

 

Létrák, láncok, vasfeljárók

A Szlovák Paradicsomot tavaly több mint 700 ezer turista kereste fel, köztük magyarok is szép számmal: honfitársaink a szlovákok és a csehek után évről évre a nemzeti park harmadik legnépesebb látogatótáborát adják. A turistákat elsősorban a változatos karsztfennsíkok, a mély kanyonok, szurdokok, vízesések, a hatalmas barlangvilág és az ehhez kapcsolódó aktív turisztikai lehetőségek koncentrált és gazdag kínálata vonzza a régióba.

A látogatók a nemzeti parkban több mint 300 kilométer kijelölt turistaútvonalat járhatnak be, amit az extrém szakaszokon a különböző technikai segédeszközökkel – létrákkal, láncokkal, vasfeljárókkal – felszerelt via ferrata utak tesznek igazán izgalmassá.

A Szlovák Paradicsomot tavaly több mint 700 ezer turista kereste fel, köztük magyarok is szép számmal

Fotó: slovakia.travel

Az egyik leglátványosabb és legismertebb kanyon a Hernád-áttörés közel 12 kilométeres szakasza, a 150 méter magas sziklafalak alatt vezető útvonal bejárásában szintén függőhidak, létrák és láncok segítenek (a kanyon május 1. és október 31. között látogatható). Az 1976-os tűzvészig a Kyseľ-szurdokot tartották a legszebb szakadéknak, a sokáig lezárt, vadregényes terület most újra megnyitott a túrázók előtt.

A Kyseľ-szurdok – Ferrata HZS (Hegyi Mentőszolgálat) turistaútvonalat (kötelező védőfelszerelésben) június 15-től október 31-ig lehet bejárni.

 

Földön, vízen, levegőben

Az túrázás mellett az extrém sportok kedvelői a kijelölt területeken sziklát mászhatnak, télen a vízesések jeges falain kipróbálhatják a jégmászást, de sétarepülésre és további adrenalinfröccsként ejtőernyős ugrásra is van mód. Aki pedig biciklizni szeret, az több mint 400 kilométernyi kerékpáros útvonalon fedezheti fel a parkot és a környező Szepességet.

Jana Barbuščáková a Szlovák Paradicsom további újdonságai között említette a lovasturizmust szolgáló kijelölt lovas pályákat, a kijelölt nordic walking útvonalakat és a Dobsinai jégbarlang sífutópályát. Ugyancsak izgalmas programlehetőség a vadvízi evezés a Hernádon, Szlovákia egyik leghosszabb szurdokvölgyén keresztül. Aki pedig a szelídebb vizeket kedveli, az fürdőzhet és csónakázhat a Palcmanhutai-tóban, horgászatra pedig a Hernádot és a Gölnic folyót érdemes kipróbálni.

Előadók és meghívottak a Szlovák Turisztikai Képviselet sajtóeseményén a budapesti Szlovák Intézetben

Fotó: Révész Róbert/turizmus.com

 

Új mobilapp és régiós turisztikai kártya

A Szlovák Paradicsom & Szepesség Regionális Idegenforgalmi Szervezet nemrégiben kibocsátotta a számos kedvezményre jogosító Szlovák Paradicsom & Szepesség turisztikai kártyát. A térség bejárására ösztönző kártyát minden olyan vendég megkapja, aki legalább két éjszakát eltölt a régióban, valamelyik turisztikai partner szálláshelyén.

Szintén újdonság a Szlovák Paradicsom kapujaként is emlegetett történelmi szepességi város, Igló felfedezéséhez kifejlesztett mobilalkalmazás, amely rengeteg információval szolgál a 750 éves település történelméről, műemlék épületeiről, turisztikai látványosságairól, kulturális és szabadidős lehetőségeiről, aktuális eseményeiről. A mobilapp magában foglalja a GPS-navigációt és a térképeket, és off-line módban is működik. A „Spišská Nová Ves” alkalmazás az App Store vagy Google Play Áruházon keresztül ingyen letölthető.