Adventi forgatag Szlovákiában

Szerző: Szántó Zoltán-Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. december 16. 14:49

Az ünnepi készülődés időszakában Szlovákia történelmi városai megtelnek vásári hangulattal, kellemes zenével, vizuális élményekkel, finom illatokkal és még finomabb ízekkel. Körkép Pozsonytól Kassán át Iglóig.

A pozsonyi adventi vásári forgatag a Régi Városháza előtt álló fenyő ünnepélyes kivilágításával vette kezdetét a főtéren. Idén a minőséget, a természetes és regionális alapanyagokat és a környezetbarát megoldásokat helyezték előtérbe. A „zero waste" koncepció visszaváltható poharak és komposztálható tányérok, evőeszközök használatával jelenik meg a karácsonyi vásáron. Újdonság a készpénzmentes fizetés, minden tranzakcióból 1 eurócentet karitatív célokra fordítanak.

A pozsonyi adventi vásár a magasból

Fotó: Bratislava Tourist Board

A gasztronómiai kínálatból idén sem hiányozhat a libamájjal és egyéb finomságokkal töltött hagyományos krumplis laska, a cigánypecsenye, a tócsni, a rétes, a forralt bor, a karácsonyi puncs, a tátrai tea, a grog és más helyi étel- és italspecialitások. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás standján ott lesz a névadó mákos és diós pozsonyi kifli, négynyelvű ismertetővel, amely a híres pozsonyi péksütemény történetét és receptjét is tartalmazza.

A pódium a Ferenciek terén kapott helyet, itt zenei és egyéb kulturális programok szórakoztatják a közönséget. A Régi Városháza udvarán kézművesbemutatókat és foglakozásokat tartanak, és itt látható az élő betlehem is, sötétedés után pedig interaktív adventi naptárat vetítenek a Fő tér egyik épületére.

Az óvárosi karácsonyi vásár a Hviezdoslav téren várja a látogatókat gasztronómiai és kézműves termékekkel, karácsonyfával, korcsolyapályával és saját pódiummal, amelyen csütörtöktől vasárnapig zenés-táncos műsorok váltják egymást.

Pozsonyban az idén is jár az ingyenes karácsonyi fényvillamos, amely hétköznap 16 órától 20 óráig, hétvégeként pedig 10 órától félóránként közlekedik az óvárosban.

 

Lámpással a kézben Nagyszombaton

Történelmi korokat idéző varázslatos utcácskák, meseországra emlékeztető fények, romantikus téli séták, a frissen készült kürtőskalács, a puncs és a mézbor illata – Nagyszombat (Trnava) azt kínálja, amire advent idején mindannyian vágyunk. A történelmi városközpontban hagyományosan feldíszített karácsonyfa, kézművesek, tradicionális helyi ételek-italok és számtalan koncert, kulturális előadás várja a látogatókat. Decemberben a Várostorony is bekapcsolódik az ünnepi programok sorába: a látogatók az esti órákban lámpással a kézben kapaszkodhatnak fel a toronyba, hogy a magasból is megcsodálják a város adventi hangulatát.

 

Puncs és káposztaleves

A napokban a Szlovák Turisztikai Hivatal meghívására két adventi vásáron is megfordultunk északi szomszédunknál. A Kassai Karácsonyi Vásár immár hagyományosan Szent Miklós ünnepének előestéjén vette kezdetét. Ilyenkor felgyulladnak a fények a fenyőfán, amelynek tövében finom ételekkel, italokkal és ajándékokkal teli standok várják a látogatókat december 23-ig, majd december 26-tól január 6-ig. A jótékony célra készülő puncs, a sült kolbász, a krumplis palacsinta, a sült gesztenye és a szlovák szőlőkből készült forralt borok kellemesen átmelegítenek.

Adventi díszkivilágítás Kassán

Fotó: Slovakia Travel

Kassán órákat is eltölthetünk a város főutcáját benépesítő standok között, miközben a színpadi fellépők műsorát élvezzük és a történelmi épületekre vetített fényfestésben gyönyörködünk.

Sztrapacska

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Ha megéheztünk, ehetünk tócsnit, sült kolbászt vagy kürtöskalácsot, de be is ülhetünk, mondjuk, a Fő utca (Hlávna) és a lenyűgöző kassai dóm szomszédságában fekvő Villa Regia étterembe, ahol olyan szlovák ételkülönlegességeket ehetünk, mint a karácsony táján kihagyhatatlan kolbászos káposztaleves, a sztrapacska (itt bryndzové haluskynak hívják, ha valaki nem tudná), vagy a különböző pástétomok.

Időben foglaljunk asztalt, mert itt mindennap telt ház van!

 

Látogatóban Sztáray grófnál

Kassa közelében más településeken is találunk adventi vásárt, például a tőle keletre fekvő Nagymihályon (Michalovce), ahol az idén adták át a nagyközönség számára a példaértékűen helyreállított Sztáray-kastélyt.

Az épületben a kastély utolsó tulajdonosa, maga Sztáray Sándor üdvözli, majd kalauzolja végig a látogatót magyarul, illetve szlovákul.

Kívül szép, belül érdekes a nagymihályi Sztáray-kastély

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Azon túl, hogy bepillantást nyerhetünk az egykori arisztokraták életébe, a kastélyban megnézhetjük Theodor Joseph Mousson, francia ősökkel rendelkező, de hőgyészi születésű festőművész műveinek kiállítását is.

Disznótoros a legmagasabb templomtorony lábánál

A Szepesség gazdasági központjának számító Igló (Spisska Nova Ves) jellegzetes, orsó alakú főterét ugyancsak ellepik ilyenkor az árusok és a vásári látogatók.

Havas időben biztos még szebb az iglói adventi vásár

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Mézbort, puncsot, forralt bort, slivovicát vagy a jellegzetes helyi körtepálinkát kortyolgatva hallgathatjuk meg a helyi kórusok és népszerű előadók műsorát, ha pedig megéheztünk, friss disznótorost is kóstolhatunk.

Disznótoros Iglón

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Közben a barokk evangélikus templom falára vetített látványos fényfestésben gyönyörködhetünk.

Ha inkább beülnénk valahová, akkor térjünk be a közeli Nostalgia étterembe, ahol egy kiváló steak után a jellegzetes helyi mákos nudlit is megkóstolhatjuk!

Rögtön ebéd után nem igazán, de délelőtt érdekes elfoglaltság felmászni Szlovákia legmagasabb, 87 méteres templomtornyába, amely az iglói Szűz Mária Mennybemenetele neogótikus templomot ékesíti. A százötven lépcsőfok megmászása közben szerencsére többször is tarthatunk pihenőt, a fordulókban megismerhetjük a város izgalmas és kalandokban gazdag történetét.

A toronyból jó időben nemcsak a közeli Szlovák Paradicsom, hanem a Magas-Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk.

360 fokos panoráma

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán