Adventtől vízkeresztig Szentendrén

Forrás: turizmus.com

 2021. november 19. 13:32

A Szentendrei Kulturális Központ idén is megszervezi Advent Szentendrén programsorozatot, és ünnepi díszbe öltözteti a várost 2021. november 28-tól 2022. január 10-ig.

Szentendre történelmi belvárosa újra ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó ünnepi időszakra. A központi helyszín a Fő tér, ahol a város hatalmas karácsonyfája mellett az adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak.

Adventi vásár a sétálóutcában, szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások is várják a látogatókat az öt hét alatt. Nem maradhat el a már hagyománnyá vált városi gyertyagyújtás sem, amit ünnepi műsor és fényfestés kísér. A programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett, ingyenes újévi koncerttel zárul január elején.

A központi helyszín a Fő tér lesz a város hatalmas karácsonyfájával

Fotó: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.

A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várják Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény.

A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcai adventi vásáron, az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli kistermelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba a minőségi kézműves termékeket készítő árusok, és a gasztronómiai kínálatról is gondoskodnak.

Az ünnepre készülődés időszakában, a templomok városában megtalálható felekezetek mindegyike kínál olyan egyházi programokat, melyek betekintést nyújtanak egymás hitébe és adventi szokásaiba.

December 18-án, a Péter Pál templomban az esti mise után a főszerep a Musica Beata Vegyeskaré és az Új Szentendrei Kamarazenekaré. Közreműködésükkel valósul meg a hagyományos Adventi hangverseny.

December 17-én, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermébe a Holle anyó varázslata című színházi produkcióra várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A nyáron nagy népszerűségnek örvendő Teátrum sem zárja be kapuit az ünnepekre. December 12-én a SzentEndrei Szalonban Nagy Barbara festőművésszel és Németh Kristóf színművésszel beszélget Endrei Judit.

December 18-án a k2 Színház elgondolkodtató előadása, a Béke-betlehemi játék egy részben érkezik a MANK Galériába. A produkció nem kevesebbre vállalkozik, minthogy tovább szövi a három betlehemi pásztor történetét.

December 19-én „Karácsonyi csillagok” címmel a Szentendrén élő Fischl Mónika adventi koncertje látható és hallgatható a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. Az énekesnő vendége egyik legkedvesebb színházi partnere Dolhai Attila lesz.

A Szamos Cukrászda felé is érdemes ellátogatni: a két ünnep között Karinthy Ferenc Dunakanyar című előadása, december 27-én és december 30-án délután háromkor, és este hatkor is felhőtlen szórakozást ígér Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal a főszerepben.

A fényárban úszó városban a világító hógömbök is helyet kapnak

Fotó: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.

December 7-én a Borbély Műhely idei utolsó, szentendrei koncertjére készül. A Borbély Mihály vezette jazz quartet ezúttal Vörös Nikivel kiegészülve ad adventi hangulatú koncertet.

A programsorozat szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is: december 4-én indul a minden évben elmaradhatatlan, jótékonysági „Mikulás futás”, városszerte pedig világító adventi kalendárium létrehozására buzdítják a helyieket. A tervek szerint december 1-jétől 24 napon át, minden nap más-más helyi lakos vagy lakosok, éttermek, üzletek, intézmények díszítik fel és világítják ki ablakukat az aznapi adventi számmal. Karácsonyhoz közeledve így egyre több ablak világít majd Szentendre utcáin, hogy Szentestére beragyogja majd az egész várost.

A szájat és orrot takaró maszk használata a beltéri rendezvényeken kötelező, a kültéri programokon ajánlott!

A szervezők a terveiket a járványügyi helyzethez igazítják, figyelemmel kísérik az aktuális rendeleteket és amennyiben szükséges, ennek megfelelően alakítják át a programokat, amelyről minden felületükön pontos tájékoztatást nyújtanak.

Web: szentendreprogram.hu; Fb: Advent Szentendrén