Áfacsökkentést kér a szlovák vendéglátóipar

Forrás: turizmus.com

 2021. április 26. 11:15

Mától Szlovákiában is kinyithatnak az éttermek teraszai, szigorú higiéniai előírások betartásával. A szakmai szövetségek a 20 százalékos vendéglátó-ipari áfakulcs csökkentését kérik.

Bár az ország továbbra is a Covid-automata bordó fázisában van, a kormány úgy döntött, előbbre hoz bizonyos enyhítéseket - írja a pozsonyi Új Szó.

Az éttermek teraszai és az edzőtermek csak a piros fázisban nyithatnának újra, de a szakértőkkel való egyeztetés után a kabinet végül lazított az intézkedéseken. A piros fázisba várhatóan a jövő héten lépünk át, de ehhez az kell, hogy a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb mutatók jól alakuljanak. Erre megvan az esély - olvasható a cikkben.

Pozsony óvárosa egy járvány előtti felvételen

Fotó: 123rf.com

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban ugyanis – az egy héttel korábbi 2 ezerrel szemben – már csak 1578 személyt kezelnek kórházban, a szombaton elvégzett 30,6 ezer PCR-tesztből pedig már csak 435 mutatott pozitív eredményt. Az igazán jó hír azonban, hogy a koronavírus első dózisával beoltottak száma meghaladta az egymilliót, szombat estére a számuk elérte az 1,013 milliót, és a második dózist is több mint 416 ezren kapták meg.

A vendéglősök csakis akkor nyithatják meg a teraszt, ha annak legalább két oldala nyitott, és az asztalok között is kétméteres távolságot kell hagyni. A Covid-automata értelmében a belépéshez szükség lesz egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre. A szájmaszk viselése kötelező, csakis addig lehet levenni, amíg a vendégek fogyasztanak. Ha befejezték az étkezést, újra fel kell venni, még beszélgetés közben is, hiszen a járványügyi szakértők szerint ilyenkor gyorsan terjed a vírus. A belépéskor a tulajdonosoknak be kell biztosítaniuk a szappant vagy a kézfertőtlenítőt, és a vendégek távozása után is fertőtleníteni kell az asztalt.

Az étterem-tulajdonosokat tömörítő szakmai szervezet a nyitással kapcsolatban egyelőre óvatosan nyilatkozik. „Az éttermek több mint 40 százalékának nincs lehetősége arra, hogy megnyissa a teraszt, ráadásul, akiknek erre van is lehetősége, a teraszokkal kapcsolatban hozott szabályok miatt ezt ők is csak akkor tehetik meg, ha jó idő lesz" – állítja Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének (AHRS) a főtitkára. A szakma képviselői szerint az ágazaton sokat segítene, ha csökkentenék a szolgáltatásaikra rakódó áfát. „Szlovákiában az éttermi szolgáltatások áfája 20 százalékos, vagyis 2–4-szer akkora, mint a szomszédos országokban" – tette hozzá Vladimír Machalík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) az ügyvezető igazgatója.