Aggódva várja a főszezont Tunézia

Forrás: turizmus.com

 2020. április 07. 15:32

A tunéziai szállodákat néhány évvel ezelőtt a terrortámadások, tavaly a Thomas Cook csődje rázta meg. Most a lakosság jelentős részével egyetemben aggódva tekintenek a közelgő főszezon elé.

Nagyon sok tunéziai félti mostanában az egzisztenciáját, főleg azok, akik a turizmusból élnek. A főszezon ugyanis a küszöbön áll, de a szállodák még mindig zárva vannak – hangzott el a tagesschau.de múlt heti adásában.

Az észak-afrikai országban március közepe óta nagyon szigorú korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt, az otthon elhagyásához például hatósági engedélyre van szükség.

A büntetési tételek is magasak, az engedély nélkül autózóktól például nemcsak a jogosítványukat veszik el, hanem az autójukat is lefoglalják. Az országban április első napjáig több mint 360 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és kilencen haltak meg a fertőzés következtében.

Márciusban leállt a légi és vízi forgalom, bezártak az éttermek, kávézók, szállodák, üzletek, még a mecsetek is.  A korlátozások egyelőre április 20-ig tartanak, de a turizmusból élők attól félnek, hogy a közelgő főszezon egyáltalán nem váltja majd be a korábban hozzá fűzött reményeket.

A lakosság mintegy 20%-a közvetlenül vagy közvetetten a turizmusból él, az ágazat a mezőgazdaság után az ország második legnagyobb munkaadója. A kis fizetésű alkalmazottak, valamint az utcai és parti árusok létfenntartását pedig alapjaiban fenyegeti a megszokott turistaáradat elmaradása.

Az adásban nyilatkozott Mouna Allani Ben Halima, a tunéziai szállodaszövetség szóvivője, akinek Hammametben van egy ötcsillagos szállodája. A hotel 230 alkalmazottjából már csak 25 dolgozik, hogy a legszükségesebb karbantartási munkákat elvégezze. Mint a szóvivőnő elmondta, már az ő áprilisi bérük kifizetése is nagy gondot okoz majd számukra. A szállodáknak ugyanis a Thomas Cook csődje miatt nincsenek tartalékaik, ráadásul a turizmus épp csak magához tért a 2015. évi terrortámadások után.

Naplemente Sousse-ban. A turisztikai szolgáltatók nem számítanak túl sikeres szezonra

Fotó: 123rf.com

Elyes Fakhfakh tunéziai miniszterelnök tűzoltásként 800 millió eurós intézkedési csomagot jelentett be, ami az idei költségvetés mintegy 5 százalékának felel meg. A vállalkozások különböző könnyítéseket kapnak, például kitolják a fizetési határidőket. Továbbá nem kapcsolják ki az áramot, a gázt, a telefont, nem zárják el a vizet, ha az emberek nem tudják fizetni a számlájukat. A szociális minisztérium pedig segélyeket ad a rászorulóknak.

Tunéziának már a koronavírus-járvány előtt is komoly fizetési nehézségei voltak. Az ország most a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól kaphat segítséget – hangzott el az adásban.

Lapunk munkatársa március elején járt Dzserba szigetén, ahol akkor még nyoma sem volt a járványnak, írását itt olvashatják.