Ágyadót vet ki Amszterdam

Forrás: fvw.de

 2019. május 17. 10:04

A már így is extrém mértékű turistaadó mellé még ágyadót is kivet a turisták körében már szinte zavaróan népszerű holland város önkormányzata.

A döntés értelmében a városba érkező vendégeknek a szállásdíj 7 százalékának megfelelő turistaadó mellé három euró ágyadót kell fizetniük fejenként és éjszakánként. Az újfajta adónemből évente kereken 100 millió euró többletbevételre számítanak, amit többek között a történelmi városkép megőrzésére fordítanak majd. A város az elkövetkező években 289 millió eurót készül invesztálni számtalan hídja, csatornája, zöldterülete és utcája fenntartásába – írja az fvw.de a dpa híre alapján.

A magas turistaadó ellenére özönlenek a látogatók Amszterdamba

Fotó: Pixabay

A holland szálloda- és éttermi szövetségnek ugyanakkor az a véleménye, hogy az Amszterdamban fizetendő turistaadó már így is a legmagasabb európai viszonylatban. Szerintük egy adónak nem lenne szabad a vendégszeretet rovására mennie, ráadásul sok Airbnb-lakás nem is fizeti be a rá éppúgy érvényes turistaadót. A holland városok az elmúlt tíz évben átlagosan a duplájára emelték az idegenforgalmi adókat, aminek a szövetség feltételezése szerint inkább csak a városi kasszák megtömése volt a célja.

Amszterdam csatornái és vörös lámpás negyede évente turisták millióit vonzza, 2025-re nem kevesebb, mint 30 millió vendégre számítanak. Egy lakosra már tavaly is 25 turista jutott.

Kapcsolódó cikkek