Agyagszobrok a kínai kulturális turizmus zászlóshajói

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. július 26. 11:10

A bonyolult gyártási folyamattal készülő Hsziao Guo agyagszobrokat 2006-ban választották a kínai Santung tartomány szellemi kulturális örökségei közé.

Első látásra talán nehéz elképzelni, hogy ezek a műalkotások agyagból készültek. Pedig abból. Agyagból. A Hsziao Guo agyagszobor Santung tartomány egyik szellemi kulturális öröksége. A gyártási készségek nemzedékről nemzedékre öröklődtek, és az idők alatt több mint 200 fajta minta fejlődött ki. 2006-ban választották be a Hsziao Guo agyagszobrot Santung tartomány szellemi kulturális örökségei közé. Történelmileg a kis agyagjátékok nemcsak a megélhetést jelentették Hszia guo faluban, hanem egyben emberek életének művészi kifejeződései voltak. Az emberek jobb életre való törekvésének szimbólumai.

Fotó: Xinhua

A Hsziao Guo agyagszobor talán egyszerűnek tűnik, de a tényleges gyártási folyamat bonyolult. Helyi sárga agyagot használ, és több tucat folyamat eredménye.  Beleértve a víz sárba keverését, a lyukasztást, a szárítást, a púderezést, a festést és megannyi más részfolyamatot. Az agyagszobrokat színes szobroknak is nevezik, és van egy mondás, hogy a szobor maga “három rész szoborrészből és hét színrészből áll”. Az agyag kiválasztásától a színek festéséig általában több hónapig tart az agyagszobrok elkészítése. Nincs helye a legkisebb figyelmetlenségnek és hanyagságnak. A szobroknak élő lelke van.

Manapság a Hsziao Guo agyagszobrászat mint tartományi szellemi kulturális örökség bekerült az iskolákba is. Legnevesebb művészei pedig számos díjat nyertek szerte a világon. Napjainkban a Hsziao Guo agyagszobor mint  Linji város kézművességének képviselője fontos termék a kínai kulturális turizmusnak és  vidéki ipari újraéledésének.

(X)