Ahol 49 millió látogató fordult meg!

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 19. 15:21

58 éves lett az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál fekvő, világszinten is kiemelkedő gyógyvízzel rendelkező Bükfürdő, ahol 1962. augusztus 19-én adták át az első medencét.

Ez a medence a mai 5-ös számú, a vízfakasztó szentről, Szent Kelemenről elnevezett félig fedett, gyógyvizes medence helyén állt. Azóta a Bükfürdő Thermal & Spa® egy összesen 18 hektáros területen sokoldalú fürdőkomplexummá nőtte ki magát, amely élményfürdő-, strand-, szaunavilág- és Medical Wellness részleggel bővült, továbbá 34 szabadtéri, félig fedett vagy fedett medencével rendelkezik.

Becslések szerint fennállása óta 49 millió vendég fordult meg itt, ez átlagosan évi 850 ezer főt jelent.

Bükfürdő első medencéje 1962-ben

Fotó: Büki Gyógyfürdő Zrt. - Bükfürdő Thermal & Spa

A Fürdő egyébként a szerencsés véletlennek köszönheti létét: kőolajkutató-fúrások eredményeként 1957-ben 1282 méter mélyről, 65-70 méteres vízoszlop tört a felszínre, ekkor leltek rá a közel 15 000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó gyógyvízre, amely nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.

A büki hévizet hivatalosan 1965-ben minősítette az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé, 1979-ben pedig országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánították.

Az első bükfürdői kút az 1957-ben fúrt I. kút, azaz a Szent Kelemen kút, amelyet 1961-ben képeztek ki hévízkúttá. Az építéskor 1282 méter volt a talpmélysége, jelenleg pedig 1010 méter. A gyógyvíz hőmérséklete kútfejen (a felszínre érve) 57°C fok. Ásványianyag-tartalma rendkívül magas, 15 000 mg/l körüli, ezzel az ország második legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvize (egyébként az első a bükkszéki).

Az idősebb korosztály körében különösen a gyógyvíz és a fürdőgyógyászati kezelések a legnépszerűbbek, a családosok körében nyáron a nagy strand a favorit.

Ma a fürdő teljes vízfelülete több mint 7000 négyzetméter, a napozásra alkalmas zöldterület pedig közel 170 ezer négyzetméter. A 34 medencéből 9 darab gyógyvizes, melyek közül egyértelműen a félig fedett Szent Kelemen medencét kedvelik legjobban a vendégek, a nem gyógyvizes medencék közül az Acapulco családi medencét, illetve kedvelt még a Négy évszak medence is.

A fürdőkomplexum mai látképe

Fotó: Büki Gyógyfürdő Zrt. - Bükfürdő Thermal & Spa

Az elmúlt években a felnőtt napijegyekből értékesítettek a legtöbbet, illetve az őszi-téli szaunaszezonban a látogatók körében az egyik legkedveltebb a Bükfürdő Thermal & Spa szaunavilága.

A fürdő igen népszerű a környékbeliek körében is, Szombathely, Sopron, Kőszeg, Győr, Vasvár, Zalaegerszeg városaiból érkeznek sokan, de például Tatabányáról, Székesfehérvárról és Veszprémből is, valamint Budapest az egyik legjelentősebb küldőváros. Sok vendég érkezik még a nagyon közeli Ausztriából, illetve Németországból, de kiemelten kedvelt célpontja a cseheknek is. A csak egy-egy napot, vagy hosszú hétvégét eltöltő vendégek mellett sokan akár több hétre is érkeznek ide.