Ahol nő nem marad szárazon – két év után újra húsvéti fesztivál Hollókőn

Forrás: turizmus.com

 2022. április 07. 12:24

Az immár négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak élményeket a vendégeknek.

Április 15. és 18. között számos program várja a világörökség részét képező bájos faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepítenek minket az időben. Lesz itt mesemondás, tánctanítás és természetesen tojásfestés is.

A világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi palóc húsvéti forgatagba kerül itt a látogató.

A világörökségi helyszín autentikus programokkal várja a látogatókat

Fotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft

A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a tojásfestő asszonyok, a különböző kiállítások és a többi érdekesség közt.

 

Nő nem marad szárazon

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni.

Nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad! A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előtt.

Mára már turisztikai attrakcióvá vált a híres hollókői locsolás

Fotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft

A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget. Korábban mindenhol vizet használtak a locsolkodáshoz, mára ez a szokás átalakult és a fiúk parfümöt, kölnit hordanak ilyenkor maguknál.Hollókőn a fiatalok még a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak, s az idei évben végre csatos üvegbe zárva már haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet.A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzik az eseménysorozatot.A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.Fellép többek közt a Parno Graszt, a méltán híres Muzsikás és a Dűvő zenekarok mellett a Kerekes Band is, akik mind különleges koncerttel készülnek Hollókőre.

A programokról bővebben ITT tájékozódhat.