Ezen a tanösvényen megtudjuk, hova járt Vidróczki mulatni

Forrás: turizmus.com

 2021. december 20. 11:20

8,6 km hosszan kanyarog az az új tanösvény, melyet a Heves-megyei Bátorban adtak át. A helyi védettséget élvező Nagy-oldalt megkerülő útvonal csodálatos környezetben mutatja be a természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalókat.

Mozgalmas földtörténeti múlt emlékei, festői sziklák és szűk völgyek között, erdőkben és egykori ligetes legelőerdők vidékén kanyarog a Bátor- tanösvény, melyet a turisztikai központ új épületével együtt adtak át a 64,58 millió forintos vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével megvalósult turisztikai fejlesztés keretében Bátor községben.

Ahol a Bükk nyugaton véget ér, és a Heves–Borsodi-dombvidék erdős hullámai kezdődnek, az erdők ölelésében e két tájegység határán fekszik az aprócska, alig 390 lelkes palóc település. Az ember és a táj e hosszas együttélése során alakult ki ez a vidék, melyet most már egy újonnan létesített tanösvény is bemutat.

 

Az attrakciófejlesztés azért is kiemelt jelentőségű, mert „a Bükk-hegység és környezete a Kárpát-medence földtani értelemben legváltozatosabb, leggazdagabb tája, amelynek egy szeletét mutatja be a megépült tanösvény. Ennek a földtani változatosságnak a megőrzése és bemutatása érdekében fogott össze a térség 109 települése a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, amelynek gondnokságában elindult a Bükk-vidék Geopark létrehozása, az UNESCO Globális Geopark cím megpályázása. A megvalósult tanösvény ennek a Geoparknak az egyik földtani értékét is érinti és bemutatja” – emelte ki Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese.

Az útvonalon megismerhetjük Bátor környékének mozgalmas földtörténeti múltját, megtekinthetjük az egykor itt lévő mélytengeri árok hasadékain felbuggyanó híg, bazaltos láva hirtelen megszilárdult, párna alakú kőzettömbjeit. Nyomába eredhetünk a Bükk és a Mátra vidékének híres betyárjának, Vidróczkinak is, aki – a néphagyomány szerint – egyszer az Egri Érsekség egész birkanyáját elhajtotta innen. A természetvédelmi oltalom alatt álló Nagy-oldal melegkedvelő tölgyeseiben, illetve az itt kialakult szilikát sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, többek közt itt virít nyár elején a bennszülött magyar kőhúr egyik legnagyobb állománya. A Nagy-oldal gyorsan felmelegedő déli lejtőivel szöges ellentétben állnak a Laskó- és a Víz-völgyi-patak szűk, hűvös völgyei, ahol a völgytalpon öreg égeresek vetnek árnyékot a vizes élőhelyekre.

Tehát van miért felkeresni ezt a vidéket, akár családdal, gyerekekkel is – hiszen a túraútvonal néhány óra alatt végigjárható, könnyű terepen visz.