Ajándékok Pekingből

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 21. 15:23

Pekingi Ajándék címmel augusztus 19-én színes showműsorral köszöntötte az érdeklődőket a Szabadság téren a kínai főváros.

A rendezvény célja az volt, hogy ízelítőt adjon Peking turisztikai kínálatából, és nem utolsó sorban bemutasson néhányat abból a több mint kétezer hivatalosan regisztrált ajándékból, amelyeket a Kínába látogató turista a fővárosban megvásárolhat. A rendezvényen részt vett egy négyfős pekingi delegáció és a velük utazó háromfős tévéstáb is.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója a műsor előtt tartott köszöntőjében elmondta: a kínai–magyar kapcsolatok folyamatos erősödésének egyik záloga, hogy Peking és Budapest 2012 óta testvérvárosi kapcsolatban áll egymással. A két ország cégei között tavaly kétmilliárd dollár értékben születtek együttműködési megállapodások, és a Kína felé irányuló magyar export csak 2016 első nyolc hónapjában 16 százalékkal nőtt.

A turizmus területén is erőteljes élénkülés mutatkozik. A Budapesten működő, 16 közép-kelet-európai ország közös kínai fellépését koordináló Kína– Közép- és Kelet-Európa turisztikai koordinációs központ két évvel ezelőtti megalakulása óta számos eredménnyel büszkélkedhet, ez év márciusában pedig a Kínai Turisztikai Hivatal is regionális irodát nyitott a magyar fővárosban. Az idei Utazás Kiállítás díszvendége is Kína volt, a Fővárosi Állat- és Növénykertben pedig áprilisban nagy sikerrel zajlott a Sárkányok éjszakái elnevezésű programsorozat. Budapesten tavaly 170 ezer kínai vendégéjszakát regisztráltak, ami 40 százalékos növekedést jelentett a megelőző évhez képest, idén pedig még ennél is nagyobb ütemű növekedést jósolnak.

A jelenlévőket Zhao Guangchao, a Pekingi Turizmusfejlesztési Bizottság tagja is köszöntötte. Többek között bejelentette, hogy a jelenlegi 72 óráról 144 órára szeretnék bővíteni a pekingi vízummentes tranzitálási lehetőséget több ország, így Magyarország állampolgárai számára is. Emellett a közelmúltban kedvezőbbé váltak a vámfeltételek is.