Akadálymentes lett Sárvár weboldala

Forrás: turizmus.com

 2022. február 16. 16:10

A Sárvár Tourist és TDM Nonprofit Kft. a turizmus területén is fontosnak tartja, hogy akadálymentes legyen egy weboldal, ezért tavaly belefogtak a sarvar.hu akadálymentesítésébe.

A 2021-ben megfogalmazott cél szerint a fürdőváros weboldala ma már a WCAG 2.1-es szabványnak megfelelő online felület. Ez azt jelenti, hogy a portálon böngészve problémamentesen lehet a tartalmat 400 százalékra nagyítani és az oldalon belül kizárólag billentyűzet használatával is lehet navigálni. Továbbá a felület olyan technológiákkal is jól böngészhető, mint a különböző képernyő-felolvasók, de a fejlesztés során ügyeltek arra is, hogy az oldalon lévő információk legalább az egyik érzékszerv által érzékelhetőek legyenek – tájékoztatta szerkesztőségünket a sárvári turisztikai cég.

Ezek már elvégzett feladatok, amiket hamarosan a szöveges tartalom megújítása követ. A nyelvezet egyszerűbb és következetesebb lesz – mondta el Haller Ferenc, a sárvári TDM ügyvezetője.

A turizmus területén is fontos, hogy akadálymentes legyen egy weboldal

Fotó: 123rf.com

Az akadálymentesítés sokkal több, mint egy "vakbarát" verzió – hangsúlyozta.  Egy akadálymentes honlapnak nem csak a látássértülteket kell segíteni az információhoz jutásban. Éppúgy támogatnia kell a siketeket, az olvasási nehézségekkel küzdőket, mint a testi fogyatékkal élő személyeket. De gondolni kell azokra is, akik esetleg még ismerkednek a technológiával, a koruk miatt gyengébbek egyes képességeik, vagy mondjuk nincs csúcskategóriás eszközük. Esetleg épp fáradtak, és emiatt képtelenek kellőképpen koncentrálni.

"A projekt során a legalapvetőbb célunk, hogy minden felhasználó – legyen az akár fogyatékossággal élő ember – egyenlő hozzáférési lehetőséget kapjon a sárvári weboldalon lévő információkhoz" – összegzi a TDM ügyvezetője. Ez a munka a terveik szerint továbbiakban is folyamatos lesz.

A kivitelezést saját forrásból, támogatás nélkül valósította meg a sárvári szervezet.