Két év árstop után 20-25 százalékkal drágulhatnak a fürdőbelépők

Forrás: turizmus.com

 2022. június 12. 09:09

A Magyar Fürdőszövetség információi szerint a tavalyi árakhoz képest kiugróan, akár 20-25 százalékkal drágulnak a strand- és fürdőbelépők országszerte, így sok helyen akár 1000 forinttal többet kell fizetnünk egy napijegyért, mint tavaly.

Az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek árakat a koronavírusjárvány miatt, a pandémia miatt bevezetett veszélyhelyzet és a korlátozások megszűnésével azonban lehetőségük nyílt rá és kivétel nélkül növelik is az áraikat. A legtöbb helyen az energiaárak megugrására és a magasabb bérköltségekre hivatkoznak – számolt be róla az RTL Klub riportja.

A rendelet, amely tiltotta, hogy díjat emeljenek az önkormányzati cégek, június elsejével járt le, a fürdők 95 százalékát ilyen vállalkozások üzemeltetik Magyarországon. A Gyulai Várfürdőben már múlt szombaton árat emeltek. "A fürdők 2019-ről 2020-ra emeltek utoljára árat, tehát már két éve, és azóta rengeteg olyan költségnövekedésük volt, amit nem tudtak érvényesíteni" – mondta a televíziós csatornának Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

Gyulán már múlt héten megemelték a belépőjegyek árát

Fotó: Gyulai Várfürdő Facebook-oldala

Gyulán 2650 forintról 3200-ra drágult a felnőtt napijegy, élménymedence és szaunahasználat nélkül, a plusz szolgáltatásokkal együtt azonban még többet kell fizetni.

 

Budapesten már emelték az árakat

A Paskál fürdőbe a hétvégi napokon több mint 10 ezer forintért mehet be egy négytagú család, ez 900 forinttal több, mint eddig. A történelmi fürdőkbe, amelyeket többnyire külföldiek látogatnak, 20 százalékkal magasabb áron lehet bejutni: a Gellért fürdőben jelenleg 7600 forintba került egy felnőttbelépő szekrényhasználattal. A fővárosi strandok is követik a fürdőket, itt a belépők 8,7, a bérletek pedig 10-14 százalékkal drágultak.

A magánvállalkozásoknak a járvány alatt nem volt tiltva az áremelés, így nagy részük korábban meg is lépte ezt. A mosonmagyaróvári Flux Thermal Spa-ban márciustól kérnek 10 százalékkal többet a belépőkért, ez egy felnőtt belépő esetében 4200 forintot jelent. Azonban a költségek emelkedése miatt itt is további 10-15 százalékos emelkedésre számíthatnak a vendégek.

A Magyar Fürdőszövetség szerint nincs kivétel, ahol nem az elmúlt 10 napban emeltek az árakon, ott hamarosan szintén megteszik majd, várhatóan a napokban, illetve a következő néhány hétben. "Drasztikusabb áremeléseket fogunk tapasztalni. Tehát nem 5-10, hanem 20-25 százalékos, néhány jegytípus esetében még ennél magasabb áremelésről is lesz szó" – vázolja fel a jövőt Balogh Zoltán, a szakmai szövetség főtitkára.

Az emelést azzal indokolják, hogy szinte minden sokkal többe kerül a fürdők üzemeltetőinek: két-háromszorosára drágult az energia, és megugrottak a bérköltségek is az idei, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés hatására.

A nyíltvízi fürdők estében valamivel visszafogottabb a drágulás. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Balaton partján júliusig átlagosan így is 10-15 százalékkal emelkedhet a strandbelépők ára tavalyhoz képest.