Akcióterv védené a Macskák földjét

Forrás: turizmus.com

 2020. január 16. 13:38

A világ 36 macskaféléjének egyötöde egyetlen délkelet-ázsiai vidéken található, azonban a WWF friss jelentése szerint ezeknek a fajoknak egy részét is egyre jobban fenyegeti a kihalás. Megóvásukra akciótervet dolgozott ki a természetvédelmi szervezet.

A tigrist és a leopárdot mindenki ismeri, talán a ködfoltos párducot is, azonban valószínűleg kevesebben hallottak az ázsiai aranymacskáról, a márványfoltos macskáról, a mocsári macskáról vagy a leopárdmacskáról. Ezeket a fajokat mutatja be a Dawna Tenasserim: A macskák földje című új WWF-jelentés, ezek ugyanis mind megtalálhatók a Thaiföldet és Mianmart is érintő vidéken. Sőt, még a nehezen megfigyelhető halászmacskáról is szó esik, amely valószínűsíthetően szintén itt él. A 18 millió hektáron elnyúló Dawna Tenasserim a legnagyobb összefüggő erdő a délkelet-ázsiai szárazföldön, 82%-a erdős terület.

Ködfoltos párduc

Fotó: WWF

A hét – vagy talán nyolc – macskafaj fennmaradását számos tényező veszélyezteti: a vadon élő állatok illegális kereskedelme miatt fenyegeti őket az orvvadászat, a földművelésbe bevont területek növelése érdekében egyre nagyobb mértékben irtják az erdőket, ezáltal élőhelyük folyamatosan csökken, a helyi lakosok pedig azért vadásszák őket, mert olykor elragadják a haszonállatokat.

A jelentés kiemeli többek között, hogy a Dawna Tenasserim területén körülbelül 180-220 tigris él, élőhelyük jelentős része azonban nem védett. A leopárdok száma itt is folyamatosan csökken – Vietnamban és Laoszban már kihaltnak vélik a nagymacskafajt, de Kambodzsából is lassan eltűnik, indokínai alfajuk pedig már a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Az ázsiai aranymacskát már párban is sikerült lencsevégre kapnia egy kameracsapdának ezen a vidéken, fennmaradásukat azonban az élőhelyük közelében tervezett útépítés veszélyezteti.

A mocsári macska – amelyet a vadászat és életterük zsugorodása miatt Thaiföldön már súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánítottak – kameracsapdás felvételek alapján 2017-ben újra feltűnt a Dawna Tenasserim területén.

A leopárdmacska a környéken igen elterjedt és kameracsapdával a leggyakrabban lefotózott fajnak számít Mianmarban, a halászmacskát pedig a területen kívül figyelték meg, de nem kizárt, hogy itt is élnek példányai.

A tigris valamennyi alfaja veszélyeztetett

Fotó: WWF

A WWF nyolc pontos akciótervet dolgozott ki a “Macskák földjének” megóvása érdekében, melyben többek között olyan megoldási javaslatok szerepelnek, mint a macskafélék biológiai sokféleségére, a zsákmányállatok elterjedtségére és élőhelyigényére vonatkozó kutatások bővítése, a vadfolyosók azonosítása és védelme, a vadvédelmi egységek és a bűnüldöző szervek megerősítése a határ mindkét oldalán, vagy a helyi és őslakos közösségek elköteleződésének növelése.