Összeültek a NETA-bölcsek: így lesznek egészségesek és aktívak a magyarok

Forrás: turizmus.com

 2023. november 15. 18:24

Idén augusztustól a Népegészségügyi Termékadó (NETA) fizetésére kötelezett cégek befizetésének 10 százalékát az aktív és egészséges életmód, illetve edukációs programok támogatására fordíthatja az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság.

A források szakszerű felhasználására az aktív Magyarországért felelős államtitkár összehívta a NETA-bölcsek Tanácsát, amelynek résztvevői a hazai szabadidősport és egészséges életmód kiemelkedő szakemberei. A Tanács egy tizenöt pontból álló programtervet dolgozott ki, aminek minden eleme a napi mozgás, az egészséges és aktív életmód elterjedését támogatja különböző társadalmi és életkori csoportok számára.

A magyar lakosság egészségi állapota rossz, magas a szív-érrendszeri, a daganatos, mozgásszervi és cukorbetegek aránya. A WHO kutatásaiból is látszik, hogy egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk. Azonban kizárólag egészségügyi alapon nem lehet társadalmi szinten jelentős életmódváltást elérni. Átfogó programokkal, széles összefogással, erős kampányokkal lehet a szemléleten változtatni, eredményt elérni.

Fontos, hogy már az iskolás korúakat is a mozgás szeretetére neveljék

Fotó: Aktív Magyarország

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta, hogy a NETA-felajánlások hatékony felhasználása érdekében életre hívta a NETA Bölcsek Tanácsát, amelynek tagjai között köztiszteletben álló kórházigazgatóktól egyetemi oktatókon és szabadidős sportesemény-szervezőkön át a vállalati well-being szakértőkig számos, a szakterületükön kiváló szakember található. Az ő feladatuk lesz javaslatot tenni a programokra és véleményezni a kidolgozott anyagokat – tette hozzá az államtitkár.

 

De mik is ezek a programok?

A Tanács kidolgozott egy tizenöt pontból álló programtervet, köztük olyan kezdeményezésekkel, amik eddig nem voltak jellemzőek hazánkban. A Tanács és az Államtitkárság célja, hogy a szabadidősport és az egészségügy szorosabban dolgozzon együtt, ha a köztudatba jobban beágyazódna: a mozgás gyógyít.

Dr. Velkey György, a Bölcsek Tanácsának társelnöke, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügyben megelőzésre kevés energiát tudnak fordítani a betegségek megelőzésre. Ezért is fontos, hogy olyan programokat indítsanak, amelyek kifejezetten a prevenciót segítik elő. A Mozgás receptre vagy az Út az egészséghez program is ezt fogja szolgálni.

A rendszeres mozgás gyógyít!

Fotó: Aktív Magyarország

Péter Attila, a Szabadidősport-szervezők Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, első alkalommal fordul elő, hogy a szabadidősport és az egészségügy minden társadalmi rétegre kiterjedő egészségtudatos, személetformáló és aktív életmódot támogató programokat dolgoz ki. A 15 programelem foglalkozik az iskolás korúak, a felnőttek, a szeniorok, a fogyatékossággal élők és a szociálisan hátrányos helyzetű emberek sportolási lehetőségeivel.

A NETA – közismert nevén „chipsadó” – fizetésére kötelezett cégek minden hónap 20-ig ajánlhatják fel adójuk 10 százalékát a NETA Bölcsek Tanácsa programjainak támogatására.

A korábban elindult és tervezett programokról és a Tanács tagjairól is olvashatnak bővebben az erre a célra létrehozott honlapon.