Aktív ősz az Opatija Riviérán

Forrás: turizmus.com

 2022. október 18. 15:24

Az ősz hagyományosan a természetjárás, az aktív kikapcsolódás időszaka. Ebben a nyugalmas évszakban az Opatija Riviérán töltött idő már önmagában is elszakít a mindennapi stressztől, de a testi-lelki feltöltődést túrázással, kerékpározással, kényeztető wellnessélményekkel is fokozhatjuk.

A közeli Učka Natúrpark számos lehetőséget kínál az aktív programokra. Mivel a tengerparti városokból könnyen megközelíthető, hosszú ideje a kirándulók és természetkedvelők népszerű célpontja.

Egy kis történelem

Az Učka első feljegyzett meghódítója egy Zanichelli nevű velencei botanikus volt, aki 1722-ben tette meg a csúcsra vezető utat. Az elkövetkező 150 évben számos tudós látogatott elkülönböző országokból az Učkára, hogy a hegy gazdag növényvilágát tanulmányozza.

A nem sokkal később fejlődésnek induló tengerparti turizmus hamarosan az Učka lejtőit is elérte, így a hegy, amely korábban csak a geológusok és botanikusok érdeklődésére tartott számot, a 19. század végétől az Opatijában nyaralók körében is egyre népszerűbb lett.

 

A hegyi túrától a sárkányrepülésig

A különleges növényvilággal és mikroklímával rendelkező natúrpark a mai kirándulóknak is számtalan élményt tartogat. A környéket átszövi a tengerpartot és a Kvarner legmagasabb hegycsúcsait összekötő túraútvonalak hálózata, ezeket járva a természet és a helyi történelem titkaiba egyaránt bepillanthatunk.

Különleges attrakció a Mošćenička Dragában található Trebišća-Perun mitológiai és történelmi tanösvény, amely a régi szláv mitológiában nagy jelentőséggel bíró helyszíneken vezeti végig a látogatókat. Világhírű látványosság a Veladraga-kanyon, amelynek mészkőtornyai még a legtapasztaltabb mászóknak is kihívást jelentenek. Akinek azonban sikerül feljutni a tetőre, annak lélegzetelállító kilátás a jutalma.

liburnia

A környéket átszövi a tengerpartot és a Kvarner legmagasabb hegycsúcsait összekötő túraútvonalak hálózata

Fotó: Liburnia Hotels&Villas

A natúrparkban a lovaglást, a barlangászatot vagy a hegyi kerékpározást is kipróbálhatjuk. A mountain bike-osok nyolc, jól karbantartott, különböző nehézségű hegyi kerékpárúton, összesen 180 kilométer hosszan tekerhetnek – az ösvények egyes szakaszairól egyedülálló kilátás nyílik a Fiumei-öbölre, a szigetekre és a part menti városokra. Az extrém sportok szerelmeseinek körében pedig különösen népszerű a siklóernyőzés vagy a sárkányrepülés: a vállalkozó szelleműek a Vojakról, az Učka legmagasabb csúcsáról elrugaszkodva az egész Kvarner-öbölre és az Isztriai-félszigetre nyíló panorámában gyönyörködhetnek.

 

A tenger ősszel is élmény

A tengerpartra visszatérve a kedvező mikroklímát, a tengeri levegő jótékony hatását – akár nordic walking botot ragadva – az Adria legszebb tengerparti sétányán, a 10 kilométerhosszú Lungomarén is élvezhetik a pihenni és gyógyulni vágyók.

liburnia

Az Opatija Riviérán töltött idő már önmagában is elszakít a mindennapi stressztől, de a testi-lelki feltöltődést aktív kikapcsolódással is fokozhatjuk

Fotó: Liburnia Hotels&Villas

A 111 éve épült, Voloskótól Lovranig húzódó különleges sétány tervei annak idején orvosok bevonásával készültek, hogy kialakítása hozzájáruljon a különböző gyulladásos panaszok enyhítéséhez és a légúti betegségek gyógyulásához.

Bár sokan úgy gondolják, a szörfözés kizárólag nyári sport, a vérbeli széllovasoknak Voloskóban ősszel is érdemes deszkára szállni: a hegyek felől érkező északi szél, a tramontana, amely az év több mint 200 napján fúj az Adrián, ilyenkor is kiváló lehetőséget kínál a szörfözésre. A tenger legelszántabb szerelmesei pedig kipróbálhatják a Slatina strandon minden vasárnap megrendezésre kerülő téli úszást – az egészséges felnőtteknek ajánlott sport állítólag erősíti az immunrendszert, endorfint termel, kalóriát éget, és növeli a libidót.

 

Szállodák a kényeztető regenerálódásért

Az Opatija Rivierán a szállodák hagyományosan nagy hangsúlyt helyeznek a gyógy- és wellness-szolgáltatásokra. A Liburnia Hotels & Villas szállodavállalathoz tartozó Active Healthy Hotel Istra például különleges együttműködést alakított ki a Thalassotherapia Opatija orvosi és wellness-klinikával, amely az orvosi konzultációt és az átfogó orvosi vizsgálatot is lehetővé teszi a vendégeknek.

A saját tengerparti stranddal és fűtött tengervizes medencével rendelkező szálloda szolgáltatásai mind a kikapcsolódást és a regenerációt szolgálják, és még a hotel gasztronómiai kínálata is az egészségre fókuszál.

liburnia

A Hotel Istrában az Učka lejtőiről származó gyógynövényekből készült teák és egyéb termékek is segítik a vendégek gyógyulását

Fotó: Liburnia Hotels&Villas

Többek között méregtelenítő reggeli, az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását segítő vacsoramenü vagy az Učka lejtőiről származó gyógynövényekből készült teák és egyéb termékek segítik a vendégek gyógyulását. A kínálatban a saláták, zöldségek és gombafélék mellett olyan helyi alapanyagok szerepelnek, mint az antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag makrahal, amelyet a szelén, aniacin és a B12-vitamin magas koncentrációja miatt a legegészségesebb halak között tartanak számon.