Aktualitások Hévíz életében

Forrás: turizmus.com

 2019. január 28. 15:09

Két turisztikai projektről is beszámolt Papp Gábor, Hévíz város polgármestere a Városinfó – aktualitások Hévíz életében című sajtótájékoztatón 2019. január 28-án.

A Kultúrbarangolás Hévízen projekt célja Hévíz kulturális öröksége láthatóságának, ismertségének növelése, különös tekintettel a vallástörténeti elemekre, a gyógyturizmus és a kulturális turizmus kapcsolódási pontjainak erősítésére. A projekt fő helyszíne az egregyi városrész. A pályázat keretében Kálváriát alakít ki az önkormányzat, az ehhez szükséges tanulmánytervek rendelkezésre állnak,a terület az Árpád-kori templom mellet az egregyi szőlőhegyet köti össze a Zrínyi utcával, itt két ingatlannal rendelkezik az önkormányzat. A magyar kálváriákra jellemző mértéktartó egyszerűséget kívánják érvényre juttatni, amely reményeik szerint az egregyi környezetbe simulva tovább fokozza a városrész vonzerejét is. A Kálvária alsó részén fedett pihenőhely, kerékpár- és autóparkoló kialakítása, parkosítás; több helyszínen: a városi arculatnak megfelelő egységes információs táblák elhelyezése, amelyek az adott helyszínről tartalmaznak információkat, és felhívják a figyelmet a többi helyszínre is, a kapcsolódó interaktív, innovatív bemutatási formákra. Az egregyi kultúrtörténeti attrakciók bemutathatóságot, interpretációt szolgáló immateriális eszközök fejlesztése, beszerzése: audioguide rendszer fejlesztése, amely kiegészül a fogyatékossággal élők/mozgáskorlátozottak közlekedését segítő tartalommal. A pályázat (TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00010) bruttó 128 millió forintot nyert el az önkormányzat. A beruházás várhatóan 2020-ban valósul meg.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

Az önkormányzat és a közút területén található Festetics sétány és járda munkaterület átadása megtörtént. A Világörökségi helyszínek fejlesztését célzó GINOP-pályázat keretében történik a felújítás. A felújítás régóta meglévő hiányosságokat old meg, a meglévő nyílt árok zárttá tételével és a járda átalakításával széles sétány alakul ki, mely kapcsolódik a gyógykórház sétányához is. A sétány arculata a „Boldog békeidők” hangulatát kívánja megidézni, a városban tervezett egységes burkolatok, utcaburkolatok, illetve kandeláberek megépítésével és zöldfelületi megjelenésével. A sétány fejlesztésével élménnyé válik a világörökség területhez tartozó Hévízi -tó megközelítése. A szabadtéri attrakciós elemek telepítése révén a fürdőzés előtti és utáni szabadidő minőségi eltöltése válik lehetővé a turisták számára. A 21. századi turisztikai trendeknek megfelelően kidolgozott kiállítási tematika és alkalmazott eszközei a pihenést és a szellemi feltöltődést szolgálja. A kiállítási témajavaslat teljes vertikumában bemutatja a Hévízi-tó páratlan gyógyászati adottságait, a gyógyvíz jellemzőit, illetve a környező láp-és mocsárvilág sajátos élővilágát. A gyermekeket szabadtéri múzeumpedagógiai elemek segítségével ösztönözzük a játékos tanulás élményében való részvételre. A projekt tervezett befejezése 2020.05.31. Az elnyert támogatás: bruttó 100.225.572 forint.

 

Kapcsolódó cikkek