Alakul Erdély legizgalmasabb turisztikai projektje

Forrás: turizmus.com

 2019. október 01. 11:37

Hétvégén adták át a Via Transilvanica újabb szakaszát. A szervezők álma, hogy Erdély gyalog, egyhuzamban átszelhető legyen egy majdnem ezer kilométeres túraúton.

A projektet a Tășuleasa Social nevű civil szervezet találta ki tavaly, és ehhez képest elég sokat haladtak, immár 400 kilométeren keresztül járható, vagy tekerhető az út. Mindezt úgy, hogy most hétvégén adták át az egyik szakaszát, mintegy 98 kilométert Mehedinți megyén keresztül, számol be a transindex.ro.

A teljes tervezett út Szörényvártól a putnai kolostorig fog tartani. Kizárólag gyalog vagy biciklikkel lehet majd közlekedni rajta, és minden 25 kilométernél lehetőség lesz friss ivóvizet szerezni, megszállni, vagy étkezni egy vendéglátóhelyen.Több fantasztikus szépségű tájon is át lehet majd gyalogolni vagy bringázni, ha Szörényvártól indul el valaki, akkor észak fele áthalad a Domogléd-Cserna Nemzeti Parkon Hátszegig, innen Szászvároson át Gyulafehérvár fele veszi az irányt, majd Balázsfalván, Medgyesen és Segesváron keresztül Székelyföldre ér: Székelyudvarhelyről Parajd és Szászrégen felé halad, innen pedig Dornavátra és Putna felé, a végállomásig.

Szászváros is a túra egyik állomása lesz

Fotó: Wikimedia Commons

Az utat úgy tervezték meg, hogy a különböző etnikumok által lakott vidékeken haladjon át, összesen tíz megyén, így Székelyföld egy részén, vagy a volt szász területeken is átmegy majd.

A projektnek még 600 ezer euróra van szüksége ahhoz, hogy befejezhessék, adományokból és szponzorok segítségével dolgoznak, állami támogatást nem kapnak.

Bár több megyei tanács is (így például Fehér megye) partnere a projektnek, a moldvai részeken egyelőre sikeresebben épül. Putnától Dornavátáig már szinte teljesen sikerült kiépíteni, és jól áll a nyugati, Krassó-Szörény megyei szakasz is.