Amerikai turizmus: lassú visszaépülés, merész remények

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. június 08. 17:26

Legkorábban 2025-re éri utol magát az Egyesült Államok turisztikai ipara. A tegnap befejeződött IPW vásáron ugyan már 1200 vásárló jelent meg a világ minden tájáról, de a pandémia és a gazdasági válság miatt mindenki óvatos – főleg a turisták.

Évente egyszer, mindig más városban “adja el” magát az Egyesült Államok. Idén a floridai Orlandóban találkozott a turisztikai iparág két résztvevője: az eladók, vagyis az amerikai szállodák, turisztikai irodák, autókölcsönzők stb. és a vevők, a világ minden táján működő utaztató cégek idesereglett képviselői.

A tavalyi, Las Vegas-i  találkozóval ellentétben idén már 4600-an gyűltek össze és ebből már 1200-an vásárlók voltak, akik idén is hatalmas amerikai turisztikai kínálatból válogathattak. A választék zavarba ejtően gazdag: tengerparttól a utahi síelésig, a nemzeti parkoktól a behemót nagyvárosokig.

A pandémia miatti nagy visszaesés azonban még itt is érezteti hatását. A 2019-es rekordév után két éve és tavaly is küszködött a szektor. Nem is csoda, hiszen  a beutazó turizmus drámaian csökkent: a csúcsévet jelentő 2019-ben 79,4 millióan érkeztek az USA-ba, egy évre rá csak 19,2 millióan – ez egy 80 százalékos zuhanásnak felelt meg. Tavaly már annak ellenére nőtt az ide látogatók száma – 22,1 millióra –, hogy a beutazási korlátozások novemberig életben voltak (Európából például praktikusan lehetetlen volt az USA-ba utazni, ezért aki nagyon akart, az Mexikón keresztül tett egy kitérőt Amerika felé).

Idén a floridai Orlandóban rendezték meg az amerikai IPW beutaztató szakvásárt

Fotó: turizmus.com

Az enyhítések után azonban még most is teljes oltottságot bizonyító dokumentum és negatív teszt kell egy amerikai úthoz, ami sokak kedvét elveszi az utazástól. Roger Dow, az amerikai turisztikai szektort képviselő US. Travel idén leköszönő elnöke az IPW első napján kérdésünkre elmondta, hogy szinte hetente “ostromolják” a kormányzatot a jórészt felesleges korlátozások enyhítése érdekében. Egyelőre eredmény nélkül. Ez azonban nem töri le optimizmusát: szerinte  már 2025 előtt elérik a 2019-es szintet, sőt az évtized végéig a 90 millió beutazót jelentő “álomhatárt” is.

A most is érvényben levő szigorú beutazási szabályok miatt az elmúlt két évben alaposan átalakult a legjelentősebb küldő országok rangsora is. Ugyan az élen továbbra is Mexikó, Kanada áll – éppen úgy, mint 2019-ben –, de a 2021-es rangsorról  már olyan “nagyágyúk” hiányoznak, mint Kína, Dél-Korea és Japán. Ezekből az országokból ugyanis megszűnt a beutazó turizmus.

A szakvásáron 4600-an gyűltek össze

Fotó: turizmus.com

A szektorban tapasztalható óvatos optimizmust nagyban gyengíti-befolyásolja több tényező. Egyrészt nem tudni, hogy mikor könnyítenek a beutazási szabályokon – állítólag június végéig bejelentenek valamilyen enyhítést!!! –, ugyanakkor az erős dollár sem kedvez a turizmusnak. A “zöldhasú” tartósnak látszó erősödése főleg az európai turistákat taszíthatja, hiszen ők is megszokták az itteni kedvező árakat, amelyek most a dollár-euró paritása miatt már korántsem olyan vonzóak.

Nagy kérdés továbbá, hogy mi lesz az itteni inflációval. A rekord áremelkedések minden szinten éreztetik hatásukat a turisztikai iparban is. Nemcsak a szállodai és éttermi árak nőttek döbbenetes mértékben, de a szolgáltatásoké is. Autót bérelni például most közel dupla annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt – ráadásul a korábbi években megszokott választék sem a régi, itt is autóhiány van ugyanis. Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagárak is az egekben vannak – egy gallon (kb. 4,5 liter) benzint ma közel 5 dollárért lehet tankolni, ami az ittenieket is sokkolja. Márpedig az USA-ban a közlekedés elképzelhetetlen autó nélkül…

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a pandémia miatt ott is százezrek hagyták ott a szállodákat és éttermeket, aminek a következménye égető munkaerőhiány a turisztikai szektorban. Itt,  Floridában például az éttermek azért nem tudnak telt házzal üzemelni, mert nincs, aki megfőzze és kivigye az ételeket…

A US. Travel és az amerikai turisztikai célpontokat népszerűsítő Brand USA vezetői ennek ellenére optimisták. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Biden-kormányzat is megértette az iparág “panaszát”. Első lépésként  a közelmúltban 250 millió dolláros gyorssegélyt adtak a Brand USA szervezetnek, és ezzel egy időben hét évvel meghosszabbították  a szervezet mandátumát és költségvetési támogatását.

Promócióra azonban nem mindenkinek van égető szüksége: New York például  már a 2019-es szint 80 százalékán zakatol, a szállodai foglaltsága pedig közelít a 90 százalékhoz. Florida is remek eredményeket hozott nyilvánosságra az IPW-n: az orlandói nemzetközi reptér  nemzetközi forgalma  idén január és március között éppen négyszerese volt a tavalyinak.

Ezek azonban most még kivételek, a turisztikai célpontok többsége jobb időkre  – és a korlátozások enyhítésére – vár…