Amszterdam kitiltja az óceánjáró hajókat a városközpontból

Forrás: turizmus.com

 2023. július 22. 14:10

Szigorú döntést hozott Amszterdam tanácsa: kitiltotta az óceánjáró hajókat a városközpontból. A lépéssel a holland főváros a turisták számát szeretné korlátozni, valamint igyekszik megfékezni a környezetszennyezést.

A politikusok szerint a hajók nem állnak összhangban a város fenntartható törekvéseivel. Ez azt jelenti, hogy Amszterdam központi terminálja bezár. Ez a legutóbbi intézkedés a város tömegturizmusának visszaszorítása érdekében – írja az Index a BBC cikke alapján.

Márciusban a város online kampányt indított, amelyben a legénybúcsújukat szervező, a fiatal, brit férfiakat bátorították távolmaradásra.

Amszterdam saját népszerűségének áldozatává vált, évente 20 millió látogatót vonz a buliváros hírneve. A városvezetés egyik tagja nemrégiben egyfajta „sáskajáráshoz” hasonlította a turistákat, akik egyszerre szállják meg a várost.

Az óceánjárók nem állnak összhangban a fenntarthatósági törekvésekkel

Fotó: 123rf.com

A másik fő indok a hajók eltávolítására az, hogy csökkentsék a légszennyezettséget Amszterdamban. Egy 2021-es tanulmány szerint egy nagy tengerjáró hajó egy nap alatt ugyanannyi nitrogén-oxidot termelt, mint 30 ezer teherautó. A holland városba idáig évente 100 ilyen hajó érkezett.