Amszterdam rendeletben korlátozza a vendégéjszakák számát

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. augusztus 12. 12:51

Amszterdam már most gondol a járvány utáni időkre, és turisztikai kvótát vezet be a tömegturizmus negatív hatásainak enyhítése érdekében.

Amszterdam turizmusa is sokat veszített a koronavírus-járvány elmúlt másfél éve alatt, de egy új rendelettel már a közelgő turistarohamnak szeretné elejét venni a város vezetése.

Az amszterdami szálláshelyeken 2019-ben csaknem 22 millió vendégéjszakát regisztráltak, ezt a számot szeretné a város legalább 10 százalékkal leszorítani – adta hírül a dpa hírügynökség.

Az intézkedés alapja egy civil kezdeményezés volt, a város mintegy 30 ezer lakosa indítványozta, hogy a vendégéjszakák számát évi 12 millióban korlátozzák. A városvezetés erre reagálva megállapított egy felső határt, de a kértnél jóval magasabb 20 milliós limit mellett döntött.

Az új rendelet szerint a városnak ezentúl évente meg kell határoznia egy maximális vendégéjszaka-számot, amit ha elérnek a szálláshelyek, a hatóságoknak közbe kell avatkozniuk pl. az idegenforgalmi adó felemelésével vagy a turisztikai célú lakáskiadás korlátozásával.

Amszterdamban a járvány előtti évben 22 millió vendégéjszakát regisztráltak

Fotó: 123rf.com

Amszterdam korábban már hozott a tömegturizmust visszaszorító intézkedéseket, pl. limitálta a szállodai ágyak számát és korlátozta a városnéző séták vezetését a történelmi városközpontban.

Egy ideje pedig azon is gondolkodik a városvezetés, hogy a prostitúció nagy részét áttelepíti a vörös lámpás negyedből a város szélére, valamint a turisták számára megtiltja a könnyű drogok árusítását a coffeeshopokban.

Hollandia jelenleg azon kevés országok egyike, ahova a magyar állampolgárok koronavírusteszt és oltási igazolás nélkül, tehát mindenfajta korlátozás nélkül utazhatnak be. Magyarországot július 1-jétől Hollandia a zöld (biztonságos, utazásra javasolt) kategóriába sorolta.