Angkorvat az elefántokkal van

Forrás: turizmus.com

 2019. november 22. 11:05

Nem lehet többé elefántok hátán turistákat utaztatni az ősi templomvárosban, Angkorvatban. Az állatjogi aktivisták felléptek az elefánt turizmus ellen.

Kambodzsában 2001 óta lehet elefántok hátán való sétautat igénybe venni az UNESCO Világörökség egyik gyönyörű helyszínen, Angkorvatban. A szolgáltatást egy magánvállalkozó kínálja az ősi templomvárosban a turisták számára, írja a Lonely Planetre hivatkozva az Interpress magazin.

Hatalmas felháborodást váltott ki, amikor 2016-ban turistaszállítás közben végelgyengülésben egy elefánt összeesett és meghalt a helyszínen. A change.org azonnal petíciót indított, hogy végleg betiltsák az elefántok üzleti célú használatát és kihasználását.

A kormány végül a napokban meghozta a döntést, és végleg betiltotta az elefántok turisták utaztatására való használatát. Hivatalosan is bejelentették, hogy 2020 januárjáig az összes „szolgálatban lévő" elefántot elszállítják a helyszínről.

„Az elefántok üzleti célú használata – az elefánt turizmus – mostantól tilos Angkorvat területén” – mondta az Apsara Hatóság szóvivője. A helyszínen lévő 14 elefánt közül már ötöt át is helyeztek új otthonukba, és a többit is hamarosan elszállítják oda, az állatok erdős területen, természetes élőhelyen fognak élni.

Hivatalosan is bejelentették, hogy 2020 januárjáig az összes „szolgálatban lévő" elefántot elszállítják a helyszínről

Fotó: Interpress magazin

Nem lesznek ugyan többé elefántos turista utaztatások, de különféle mutatványok bemutatására még használhatják őket. A change.org arra kéri a turistákat, ne a saját élményükre gondoljanak, amikor egy vadállattal kapcsolatos szolgálatatást kínálnak egy egzotikus országban.

Kapcsolódó cikkek