Apadnak nagy tavaink, de nincs strandolási vészhelyzet

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 15. 15:46

Jelenleg minden tavunknál tapasztalható az alacsony vízállás. Nem példátlan a két legnagyobb hazai tavat érintő vízhiányos időszak, a Balatonon mértek már 50 centis vízállást, a Velencei-tónál pedig jóval alacsonyabbat is. A balatoni hajóközlekedést az alacsony vízállás nem akadályozza.

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú időjárás-előrejelzése alapján a Balaton hosszú távú átlagvízállása – figyelembe véve a csapadék-előrejelzés bizonytalanságát – augusztus 1-re a 82-84, szeptember 1-re 76-78 centiméteres érték közelben várható. A Velencei-tó átlagvízállása – ugyancsak a hosszú távú időjárás-előrejelzés alapján – az üdülési idény végére 50-65 centiméteres lehet” – mondta lapunknak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) szóvivője.

A vízhiány okáról érdeklődő kérdésünkre kifejtette: a Balaton vízkészletének csökkenésének hátterében a nyári időszakban a vízterület párolgása áll, amelyet elsősorban a meteorológia paraméterek (léghőmérséklet, a levegő telítési hiánya, szél) befolyásolnak. A jelenlegi időjárást figyelembe véve a tó vízfelületének párolgása meleg, szeles nyári napokon 0,5-1 centimétert érhet el.

Nyaranként a Velencei-tónál is a vízterület párolgása dominál. Ott a jelenlegi időjárási körülmények között (hőség, párolgás, szeles napok) 0,8-1,2 centiméter lehet a párolgás mértéke.

A strandolást legfeljebb annyiban befolyásolja a Balaton vízvesztesége, hogy többet kell gyalogolni az úszáshoz

Fotó: MTI / Varga György

„Nem példa nélküli a nagy tavainkat érintő jelenlegi vízhiányos helyzet. A Balaton átlag vízállása július 1-jén 97 centiméter volt, de 1921 és 2021 között 64 olyan év volt, amikor július közepén az átlagvízállás a kritikus szint alá csökkent: 1949-ben például 57, 2003-ban pedig 50 centiméter volt a vízállás.

"A sztyepptónak tekinthető Velencei-tó mind mennyiségi, mind minőségi szempontból fokozottan érzékeny a környezeti változásokra, ismereteink szerint nagyjából 100 évente átmenetileg ki is száradhat” – emelte ki az OVF szóvivője.

A jelenlegi időszakban és a nyár további részében tervezett strandolást legfeljebb annyiban befolyásolja a Balaton vízvesztesége, hogy az úszáshoz vagy az alámerüléshez többet kell gyalogolni, továbbá, hogy a népszerű vízibicikli a sekély vízben talajt foghat. A hajóközlekedést az alacsony vízállás jelenleg nem akadályozza, és a vitorláskikötők működése is zavartalan – tudtuk meg a Baharttól.

Ami pedig a Balaton ez idő szerinti vízminőségét illeti, Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa lapunkat arról tájékoztatta, hogy július közepén a tó vízét kedvezőtlenül befolyásoló algák mennyisége a megengedhető egészségügyi határérték egyharmada alatt áll.