Április 1-jétől újranyitnak a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei

Forrás: turizmus.com

 2023. március 31. 12:09

Új kiállításokkal és programkínálattal nyitnak újra a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei 2023. április 1-jével.

A Magyar Nemzeti Múzeum sikeresen teljesítette a kormány által előírt energiafelhasználás-csökkentést, sőt az adatok alapján az előírtakat többszörösen túlteljesítette. A tagintézmények átmeneti bezárása a fűtési időszakban nem érintette a szakmai munkát, a múzeumi munka zavartalanul folytatódott – írja közleményében az MNM.

Nagyszabású projektek fejeződtek be, izgalmas új kiállítási forgatókönyvek, stratégiák készültek, és a kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozások száma is megnövekedett. Gyarapodott a digitalizált állomány, valamint bővült az edukációs és szórakoztató témájú online tartalmak száma is.

Az MNM Palóc Múzeumban „Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba” címmel időszaki kiállítás nyílt, amely az eddigi hétvégi alkalmak után már a teljes nyitvatartási időszakban várja a Balassagyarmatra érkezőket.

Téli álmából ébred a mesés szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum is, a Nógrád vármegyei kirándulások során érdemes meglátogatni mind a két tagintézményt.

Esztergomban az MNM Babits Emlékházban a költő nyári villáját és a gyönyörű panorámát csodálhatják meg a látogatók. Az MNM Balassa Bálint Múzeum régi épülete megújul, a tervek szerint nyáron nyílik meg a nagyközönség előtt, ahol új várostörténeti kiállítás is várja majd az érdeklődőket.

Vaján, az MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben is új időszaki kiállítás nyílik, emellett számos különleges műtárgy is megtekinthető a kastélyban, melyek közül kiemelkedik egy barokk szánkó, valamint egy századfordulós világóra is.

A balassagyarmati Palóc Múzeum is teljes nyitvatartással várja a látogatókat

Fotó: palocmuzeum.hu


A fővárosi MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és az Arany Sas Patikamúzeum kuriózumnak számító állandó kiállításaikkal nyitnak újra. Az MNM Malenkij Robot Emlékhely a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A csoportok számára előzetes bejelentkezéssel működő kiállítóhely számos érzékenyítő programmal és kulturális eseménnyel jelentkezik 2023-ban.

A téli időszak alatt hagyományosan is zárva tartó régészeti parkok is számítanak a családok látogatására. A paleolit-rajongóknak az MNM Vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyet, az antik kor szerelmeseinek pedig az MNM Villa Romana Baláca régészeti parkot ajánlják. A Balaton-felvidéki tájra mindenképp érdemes lesz legalább egyszer a szezonban ellátogatni, hiszen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programnak köszönhetően exkluzív programkínálattal jelentkezik a kiállítóhely.

A három vármúzeum – az MNM Rákóczi Múzeum Sárospatakon, az MNM Mátyás Király Múzeum Visegrádon és az MNM Esztergomi Vármúzeum – az őszi-téli időszakban is nyitva volt a látogatók előtt, így lesz április 1-jét követően is.