Április 20-án kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2023. március 02. 14:38

Április 20. és május 2. között 30 helyszínen, több, mint 50, műfajokon átívelő összművészeti programmal és jubileumi élménnyel vár mindenkit a hagyományt újraértelmező forgatag, a 150 éves fővárost ünneplő fesztivál.

Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események: a Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város eleven és aktuálisan jellemző arcát.

“Különleges és kerek jubileumok mentén építkezik idén a fesztivál: 10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született, Budapest pedig 150 éves! A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában mind az idei rendezvénysorozat részét képezik, de május elsején Szerb Antal születésnapjáról és a munka ünnepéről is megemlékezünk” – mondta el Faix Csaba, a fesztivált szervező Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a 150 éves Budapest több esemény középpontjában áll majd, átszőve az egész fesztivált.

Az idei fesztivál azért is különleges, mert ebben az évben Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli a főváros. Ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai talán a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat. A kerek fővárosi születésnap kapcsán olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutatnak, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba (a 200 éves Budapestre!), hogy közösen éljük át a fenntarthatóságot, egyenlőséget és társadalmi igazságosságot.  Ezeknek a különleges programoknak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

KirakArt - Színház és kiállítás a kirakatban a tavalyi Tavaszi Fesztiválon

Fotó: Budapest Brand

Budapest-hatás - Fővárosi kötődések és identitások címmel pedig a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk villantják fel az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. Interaktív eszközök segítségével, elmúlt korok városképébe vagy régi térképekre helyezkedve járhatjuk be a régi fővárost.

A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és 23 kortárs író bevonásával a főváros másfél évszázados történetét.A program nyitórendezvénye helytörténeti elemekkel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósul meg a Tavaszi Fesztiválon.

Erős keretet adnak a fesztiválnak a nyitó- és záró programok; az első hétvégén a 40 éves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz, korunk egyik legjelentősebb német színházi szerzőjének A politikusok című művét Dohy Balázs rendezésében láthatjuk, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában.

Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertje a Budapest Sound Collective előadásában kiváló spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével. A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyzenekari koncertet.

A jazz rajongók nagy örömére idén is szerepel a Jazzfest Budapest a repertoárban, a Madách tér pedig ebben az évben is szabadtéri tánckavalkáddá alakul, hiszen a tánc világnapján újra kipróbálhatja magát minden amatőr és profi táncos a Tavaszi TáncTéren.

A két hetes rendezvény programjai között lesznek ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogatható események is. A teljes programlista a fesztivál honlapján érhető el.