Április 22-én elstartol a SopronFest

Forrás: MTI

 2023. március 08. 13:55

Április 22-én indul a SopronFest, a kilencnapos programsorozatban kulturális, gasztronómiai és turisztikai események várják a látogatókat városszerte - ismertették a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Sopronban.

Lobenwein Norbert, az esemény egyik alapítója elmondta, hogy a hazai fesztiválkínálatban a SopronFest új színfoltot jelent, mert nem nyáron rendezik és mert egyfajta "urbán" fesztivált álmodtak meg. Az eseményhez sok helyi partnert találtak, köztük a Soproni Egyetemet, amely tíznapos programsorozattal készül a fesztiválra.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora úgy fogalmazott: fontos, hogy a soproni fiatalok, az egyetemisták tudjanak szórakozni, kapjanak élményeket és szeressék a várost. Ennek jó eszköze a SopronFest, amelynek részként 33 programot valósítanak meg.

A SopronFesten kulturális, gasztronómiai és turisztikai események várják a látogatókat

Fotó: SopronFest

 

A programok egyik fő helyszíne a Botanikus kert lesz, ahol minden nap más-más témájú vezetést indítanak magyar és angol nyelven. A belvárosban április 21. és 30. között zajlik majd a SopronJÓLfest elnevezésű program, amelynek részeként egyebek mellett a belváros földszinti ablakaiban az egyetem művész tanárainak és hallgatóinak munkái lesznek láthatók.

Az Esterházy palotában jótékonysági képárverés lesz, a Lőverekben pedig közösségi festést tartanak majd.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere arról beszélt, hogy a város minden támogatást megad az esemény lebonyolítására. Jó kezdeményezés, hogy Sopron nem maradhat fesztivál nélkül – mondta, hozzátéve, hogy a korábban, a Volt fesztivál ideje alatt megszokott fesztiválhangulat nem marad el sem a belvárosban, sem a koncerteknek helyet adó Lövérekben.

A fesztivál szervezője, Váncza Panna elmondta, hogy a hivatalos megnyitó április 27-én lesz a Fő téren Charlie-val, majd DJ-k veszik birtokba a Tűztorony erkélyét.

A hosszú hétvégén a Fő téren a Soproni Sörnapok részeként pénteken Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert erre az alkalomra alakult Sziámi Karma nevű produkciója lesz hallható, szombaton a 34. Sportgála után a Tánc világnapján táncházat tart a Szalonna és Bandája. Később a Fajkusz Banda és a Sopron Táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl várja a gyerekeket, Járai Márk pedig önálló programmal készül.

Második alkalommal rendezik meg a Telekom Podcast Festet, ezúttal három helyszínen, a Liszt központban, a Búgócsigában és a Kultúrpresszóban.

Az ART-programok részeként egyebek mellett Kiss Tibor, a Quimby frontemberének kiállítását, Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című tárlatát és Lobenwein Tamás fotóművész életmű-kiállítását lehet majd megtekinteni további helyi alkotók munkái mellett.

Az ART-programok része Kiss Tibor, a Quimby frontemberének kiállítása is

Fotó: SopronFest

 

A vendéglátóhelyek és éttermek kedvezményekkel és speciális menükkel várják a karszalaggal rendelkezőket, az Erhardt Étteremben például április 29-én Rácz Jenő Michelin-csillagos séf készül ünnepi menüsorral, de különféle boros programok is indulnak soproni és környékbeli pincék szervezésében.

A SopronFest kínálatát mindezek mellett több színházi és irodalmi programelem, valamint különféle vezetett túrák is színesítik.

Fülöp Zoltán, a fesztivál másik alapítója azt mondta, hogy Mutasd meg Sopront! címmel arra biztatják a helyieket és a Sopronban járt turistákat, hogy rövid videókban mutassák be a várost, mutassák meg a számukra legkedvesebb helyeket.