Április 8-án nagyszabású Bosch-kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban

Forrás: MTI

 2022. március 25. 10:16

Az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása, amely április 8-tól közel kilencven műalkotást, köztük tizenegy Bosch-festményt vonultat fel.

A tizenegy bemutatott Bosch-festmény a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki - hangsúlyozta közleményében a Szépművészeti Múzeum.

Mint a szervezők emlékeztetnek, Hieronymus Bosch egyedülálló művészete halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat.
A múzeum a gondosan válogatott csaknem kilencven műalkotással kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti és rejtélyekkel telített módon fogalmazott meg a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése.

A kiállítás célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával - közölte a Szépművészeti Múzeum.

bosch

A kiállításon bemutatott tizenegy Bosch-festmény a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Bosch saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek a július 17-ig nyitva tartó tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik - zárul a közlemény.