Pénteken indul az online Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2021. április 06. 13:20

Április 9–18. között rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Az online programsorozat felidézi a négy évtizedes hagyomány egy-egy emlékezetes pillanatát, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak – műfaji megkötések nélkül.

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválja péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. Negyven év alatt generációk ismerték meg a tavaszi fesztivál élményt, számukra az idei kiadás egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira, és mutat be mai, kortárs trendeket. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók. Csakúgy, mint a néptánc és a kortárs tánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a filmalapú színház és a színházalapú film – olvasható a fesztivál közleményében.

A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a BTF honlapján és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenesen megtekinthetővé válik. A napi kiemelt műsorszámokat pedig a Telex.hu nyitóoldalán közvetítik, hogy még több emberhez eljuthassanak az előadások.

Snétberger Ferenc is fellépők között lesz

Fotó: Kleb Attila

A fesztivál első napján legendás hangversenyek részletei láthatók a hőskorszakból, amelyek közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal. A múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről. Az 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-es bemutató után harminc évvel újították fel – a nézők ennek felvételét nézhetik meg. Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk, Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Az online premierek sorát Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja: a Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség. Szintén online bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjét láthatjuk, amelyet a Mindszenty Alapítvány Életkapuk című kiállításának virtuális tárlatvezetéséhez kapcsolódóan rögzítettek a Párbeszéd Házában. A fesztivált pedig egy igazi különlegesség online premierje zárja: Kovalik Balázs rendezővel idézik fel a Mozart-maratont, amely a 2006-os Mozart-évben szervezett Tavaszi Fesztivál egyik szenzációja volt.

Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt Pilinszky Jánosra emlékezik

Fotó: Balogh János

Szintén a BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky 100 címmel.

Felidézik a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált olyan művészek (Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Gólem Színház és a Cimbalomban) közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta jelentős szakmai sikereket.A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját platformjaikon teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat. Az A38 Hajó oldalán elérhetővé válik négy korábbi fesztiválkoncert felvétele; a Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével, a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül, továbbá a Fonó Tavasz keretében a népzenei vonal is hangsúlyos szerepet kap.

Három mozifilm-sorozatot is láthatnak a nézők a Budapest Film jóvoltából, valamint három operafelvétel is megjelenik a Royal Opera House repertoárjából.

A hat éve indult A művészet templomai sorozat öt legsikeresebb darabját is elcsípheti az érdeklődő, ha Frida Kahlo, Salvador Dalí vagy Tintoretto munkásságára kíváncsi. A Cseh Intézettel közösen rendezett Cseh Filmkarnevál pedig a Toldi Távmozin keresztül hozza el az elmúlt év öt kiemelkedő cseh filmalkotásait.

„Négy évtizedet még meghatározó momentumain keresztül is szinte lehetetlen bemutatni, mi mégis erre vállalkoztunk az online 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésével. (...) Szeretnénk megmutatni a budapestieknek, a vidéken és külföldön élőknek egyaránt a minőségi kultúra esszenciáját – főként most, ebben az időszakban, ami ugyanakkor tanít is minket; segíteni, elfogadni, átadni” – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

További információ a programokról a fesztivál weboldalán található.