Áprilisban rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket

Forrás: MTI

 2021. december 02. 10:14

Komoly- és könnyűzenei koncertek, ősbemutatók, premierek és kiállítás is várja a közönséget a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken 2022 áprilisában Budapesten és több vidéki városban.

Először láthatja a hazai közönség Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt Sleepless című operáját, David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig  Várdai István gordonkaművésszel és Baráti Kristóf hegedűművésszel ad koncertet. Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik, a Batsheva Dance Company Ohad Naharin három koreográfiáját, a Recirquel Ima című előadását mutatja be – ismertette a programokat Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: Boban Markovic zenekara a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkciót ad elő, valamint fellép Branford Marsalis kvartettjével, valamint a Magyar Állami Népi Együttes is.

Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, áriaestet ad Anthony Roth Costanzo kontratenor, Julia Fischer hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép a Müpa színpadára.

A fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette EELS, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe a Zeneakadémián lép fel.

Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik kiállítás Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című tárlattal csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

Bartók életműve meghatározó szerepet töltött be hazánk legújabb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo létrejöttekor is, a programsorozat 2022-ben is a Bartók Tavasz részeként várja a közönséget.

A Magyar Állami Népi Együttes előadása az áprilisi rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Budapest mellett Győr, Debrecen és Miskolc is kínál programokat az érdeklődőknek, emellett együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos programjának részleteit és kiemelt fellépőit 2022-ben jelentik be.

A fesztivál idén egy meglepetésekkel teli virtuális adventi kalendáriummal és nyereményjátékkal is meglepi a nézőket az ünnepi időszakban. Szerdától a Bartók Tavasz hivatalos közösségi oldalán mindennap kinyílik a digitális adventi naptár egy ablaka, amely minden alkalommal egy-egy különleges fesztiválprogramot és az eseményhez kapcsolódó feladványt rejt. Azok, akik az ott található kérdésre helyesen válaszolnak, páros belépőt nyerhetnek az adott előadásra.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek folyamatosan bővülő programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók.