Áprilisban Veszprém lesz Európa blues fővárosa

Forrás: turizmus.com

 2022. december 12. 11:11

Négy napig - 2023. április 13. és 16. között - Veszprém nemcsak Európa Kulturális, hanem a blues fővárosa is lesz.

A régió eddigi legnagyobb blues fesztiválján világsztárok és a hazai blues-roots közösség legismertebb előadói váltják egymást a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain.

A Downbeat többször is az év hammond orgonistájának választotta Raphael Wressniget, akinek Rechelle Yeanty-val közös produkcióját először láthatja a magyar közönség. Az Amszterdamban élő New York-i énekesnő, Michelle David a soul és a gospel mentén összerakott műsorral érkezik. Ahogy a legtöbb headliner, Anglia első számú blues exportcikke, Ian Siegal is több koncertet ad, és eredeti felállásban lép színpadra a kilencvenes évek magyar blues eseményeinek egyik kedvenc előadója, a görög Blues Wire - tájékoztatták lapunkat a fesztivál szervezői.

A fellépők között szerepel Raphael Wressnig is

Fotó: Helmut Neuber

Az eddig bejelentett világsztárok - a The Rolling Stones-szal platinalemezt jegyző, többszörös Grammy-díjas harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjával és szájharmonika játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, a hazai közönség kedvenc mestere, Big Daddy Wilson és a műfaj egyik legnagyobb ígérete, Buffalo Nichols - mellett a blues szcéna több meghatározó képviselője is fellép Veszprémben 2023. április 13. és 16. között.

Mára négy ikonikus gospel album és több konceptalbum az eredménye Michelle David gospeldíva és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

A kultikus görög Blues Wire 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, ugyanis a zenekar hazánkban adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be a nemzetközi karrierjük, és jutottak el Európa egyre nagyobb színpadaira. Hatásukat Katie Webster boogie-woogie zongorista ikon akkoriban tűpontosan összefoglalta: "A Blues Wire Európa legjobb blues zenekara, és azt érdemlik, hogy szélesebb közönség ismerje meg őket."

Raphael Wressnig orgonista - akit kiemelkedő blues, soul és jazz játéka nyomán a Downbeat többször is választott már az Év Orgonistájának - The Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a jazz és a funk a 21. században.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek a zenéjében.

Ripoff Raskolnikov lényegében tiszteletbeli magyarként a hazai blues-os, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik.

Az európai blues élet kiemelkedő képviselői közül a The Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, Rawhide is fellép a négy nap során, de itt lesz az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is.

A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a The Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry és Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép, de a program még tartogat egy igazán régen várt meglepetés produkciót is, amit csak jövő év elején hoznak nyilvánosságra.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék."A zene itt nem csak nekünk szól, hanem velünk történik" - szlogen jegyében napközben a város különböző pontjain akusztikus mini blues koncerteket hallgathatunk, kiállítások, beszélgetések és workshopok is színesítik a programot, míg a Veszprém Blues Fesztivál hivatalos programját követően akár világsztárokat is elcsíphetünk a késő esti jammeléseken. Négy nap alatt a műfaj legátfogóbb keresztmetszetét ismerhetik meg a fesztiválozók Veszprémben, Magyarország történetének legnagyobb blues fesztiválján.

További információ: www.veszpremblues.hu