Apró csodák a Vasi Hegyhát-Rábamente térségben

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. december 14. 13:55

Vas megye déli részén húzódik a Vasi Hegyhát-Rábamente, amely Magyarország felfedezésre váró vidéki térségeinek egyike. Felváltva láthatók szőlőhegyek, szántók, rétek, erdők – egy biztos, ha úti célodul választod, ezer apró csoda vár.

A tájegységet elkerülte az erőszakos iparosítás, megmaradt a gazdag állat- és növényvilága, a középkori megyeszékhely történelmi és kulturális kincsei. Az apró falvacskák és az ott élő emberek szinte visszarepítenek az időben, velük megismerhetsz számos mesterséget: köthetsz zsúpkévét, tapaszthatsz vályogfalat vagy süthetsz kemencés ételeket.

A Hegypásztor Kör zsúpfedeles házai

Fotó: Vasi Hegyhát - Rábamente

A dimbes-dombos táj, az erdei ösvények és az alacsony forgalmú közutak olyan eldugott helyekre kalauzolnak, ahol olykor csodás panorámát, máskor többszáz éves pincéket láthatsz. Ha gyalog vagy kerékpárral járnád be a tájat, jelölt útvonalak várnak rád!

A Vasi Hegyhát-Rábamente térségében évszázados múltja van a szőlő- és gyümölcstermesztésnek. Az aprócska falvaktól néhány kilométerre eső szőlőhegyek a gazdálkodás mellett a közösségi élet színterei is voltak – egyfajta rekreációs övezet, ahol a falu lakói vasárnaponta összegyűltek, pihentek és megbeszélték a héten történteket.

A kézműves vásár betekintést enged a régi mesterségekbe

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente

A szőlőhegyek természeti és kulturális értékeinek megőrzésére jött létre 2021-ben a Vasi-Hegyhát Natúrpark, amelyben kiemelt értéket képviselnek például a zsúpfedeles présházak, az őshonos szőlő- és gyümölcsfajták.

A térséggel szomszédos osztrák Weinidylle Natúrpark hasonló adottságokkal, természeti és kulturális értékekkel, és problémákkal rendelkezik. A lehetőségek és adottságok minél hatékonyabb kiaknázása és a problémák közös feloldása érdekében 2018-ban elindult a munka egy határon átnyúló bor élményrégió kialakítására, melynek célja, hogy a határ mindkét oldalán fellendítse a szőlőhegyek világát, a régi pinceépületek újra élettel teljenek meg és turizmus segítségével fejlődésnek induljanak a települések.

Páratlan természeti értékek várnak a látogatókra

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente

A sikeres közös munka eredményeként létrejött Weinidylle bor élményrégió közös kínálattal, határon átnyúló programokkal is várja az érdeklődőket, ezekről folyamatosan hírt ad a helyi turisztikai egyesület a weboldalán: https://vasihegyhat-rabamente.hu/

A minőségi kínálat létrehozásához és a vendégélmény maximalizálásához szükséges az osztrák és magyar kisvállalkozások fejlesztése is. Ezért 2021-ben kezdetét vette a wine economy at-hu projektben egy átfogó kompetenciafejlesztés és szemléletformálás, ahol közel 50 vállalkozás bevonásával digitális készségeket, idegen nyelvi tudást, kommunikációs készségeket fejlesztettünk és vállalkozási ismereteket bővítettünk.

Hogy milyen eredményeket értünk el, az a következő cikkünkben mutatjuk be!


A megjelenés a „wine economy at-hu – A kkv-k hálózatosítása és közös fejlesztése a határon átnyúló borélmény régióban” című projekt keretében valósult meg, az Ausztria–Magyarország 2014–2020 INTERREG V-A Együttműködési Program támogatásával.

(X)