Arany Csiji : Egy ősi város fantasztikus újjászületése

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. november 13. 08:00

A Santung tartomány Janggu megyéjében lévő Csiji városát évezredek óta egy csatorna szelte ketté. Egy ősi város, ami most ismét ragyog a hangulatával és a macskaköves utcáival.

Egy múzeum őrzi a vidék emlékeit, ahol a megannyi történelmi tárgy a régi időkről mesél. A használati tárgyak mind az ősi város akkori életét ábrázolják, meglehetősen autentikusan. De a vidéki emlékezet múzeumán túl van egy bolt, egy teaház és egy kis étkezde is, amik teljes valóságában hivatottak megmutatni az akkori életet. Pontosan lemodellezi az odalátogatók számára az akkori világot, így érezhetik a régi Csijit. De nem volt ez mindig így.

A Ming- és Csing-dinasztia idején Csiji ismert gabonaelosztó központ volt a csatorna mentén. Magtárak álltak itt, tele cirokkal és búzával. Csodálatos aranyszínben pompáztak, ezért lett a város neve „Arany Csiji”.

A csatornát a késői Csing-dinasztia idején megszüntették, nem sokkal később pedig a városba beütött a depresszió. A csatorna kikötőjét az idők mélyen a földbe temették. Az eredeti város lényegében megszűnt. Még a csatorna is eltűnt. Csak 2011-ben tárták föl a történeti kikötőt, és az ősi csatorna nyomvonalába terelték a vizet.

Az újjáépített kikötő mentén először egy komplett régi utcát is újra létrehoztak kék járólappal kirakva. Szerencsére azért nem a semmire kellett alapozni, mert megmaradtak a város régi rajzolatai is, és néhány utcában még fellelhető volt a régi építészet is egészen a késői Csing-dinasztiából is.

Csiji városa ismét ragyog

Fotó: Silkroadhungary.hu

Annak érdekében, hogy reprodukálják a teljes a varázst a csatorna mentén, 2019-ben teljes védelmi helyreállítási programot indítottak a szakemberek. Létrehozták a Csiji Áruházat, historikus igénnyel helyreállították a Csaj család ősi templomának kapuját.

A javítás során a város mindig szigorúan betartotta az elvet: a régit régiként visszaállítani. Igyekeztek mindenhol megtartani az eredeti épületek megjelenését is. Mindezt úgy, hogy a legmodernebb technológiákkal támogatták meg őket. Így mindenféle szempontból alkalmassá váltak arra, hogy a turisták meglátogathassák őket. Arany Csiji, az egykori kikötő nagy utat tett meg a pusztulásból, de ma már ragyog, és aki nem ismeri a történetét, azt hiheti, hogy hosszú évszázadok óta pontosan így áll.

(X)