Arany-emlékév Békéscsabán és Tatán

Forrás: MTI/turizmus.com

 2017. március 08. 12:51

Tartalmas, sokszínű programsorozattal készül Békéscsaba az Arany János-emlékévre. A békési megyeszékhely szorosabbá fűzné a kapcsolatokat Nagyszalontával, Arany János szülővárosával. Tatán a költőóriás Vörös Rébék című balladáját feldolgozó musicalt mutatnak be nyáron.

Az emlékév gazdag programsorozata részekén Békéscsabai Jókai Színházban április 19-én színpadra állítják a Bolond Istókot, a Balassi Táncegyüttes pedig Arany balladáinak feldolgozásával táncjátékot állít össze. Mindkét darabot bemutatják majd Nagyszalontán is.

 

Arany János szobra Nagyszalontán

Fotó: helikon7 / wordpress.com

Az idén Békéscsabára látogatók nyáron meghallgathatják a Kaláka együttes megzenésített Arany-verseit, illetve tárlat nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban a Zichy Mihály által illusztrált Arany-kötetekből.

A város egész évben zajló versenyeket, játékokat is meghirdet, így például a Toldi képregénykészítő pályázatot vagy vers- és balladamondó versenyt. Ősszel kirándulást szerveznek Gesztre és Nagyszalontára, előbbi helyen Arany házitanítóként töltött el néhány hónapot a grófi Tisza-családnál.

Július 28-án Tatán is Arany-művet mutatnak be. A tatai szabadtéri színpadon Kecskés Tímea főszereplésével láthatjuk majd a Vörös Rébéket, a zenés darabban a város néptáncosai is szerephez juthatnak.