Arany hétvége Kassán

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. október 02. 19:41

Október első hétvégéje hagyományosan a maratoni futóké, valamint a kortárs művészeté Kassán. Arany hétvégének is nevezik ezeket a napokat, mivel számtalan program várja a városba érkezőket, ugyanakkor a turizmus is jelentős bevételre tesz szert a sok ezernyi látogató révén.

Fényfestés és más fényjátékok színesítik az estét és öltöztetik valóban aranyba Szlovákia legnagyobb városát – tudtuk meg a szerda este a Szlovák Kulturális Intézetben rendezett tájékoztatón, amelyen Marika Duffeková, a kassai turisztikai hivatal PR-menedzsere mutatta be Márai szeretett városát.

De azért is látványos a most következő hétvége, mert hagyományosan ekkor rendezik meg a Fehér Éjszakát, amely a legnagyobb és leglátogatottabb szlovákiai kortárs művészeti fesztivál, és minden évben a Nemzetközi Békemaraton előtti este és éjszaka kerül megrendezésre.

A Fehér Éjszaka a leglátványosabb szlovákiai kortárs művészeti fesztivál

Fotó: slovakia.travel

A magyarországi Múzeumok Éjszakájára emlékeztet a sokszínű rendezvény, amelyen este 7 órától egészen hajnalig, a világ sok országából érkezett képzőművész, zenész és előadóművész több helyszínen, számos produkcióval mutatkozik be.

Minden látogató egy művészeti térképet kap, amely különböző megállókon vezeti át: vizuális létesítményeken, koncerteken, filmeken, különböző színházi előadásokon, táncon, irodalmon, élő előadásokon.

Egyes helyszínek ingyenesen, mások csak belépővel látogathatók.

A fehér éjszakák fesztivál (Nuit Blanche) Párizsban indult útjára 2002-ben, 2013-ban pedig már több mint két és fél millió ember vett részt rajta, a világ számos nagyvárosában. A kortárs művészet legnagyobb és leglátogatottabb nemzetközi fesztiválja október 4-án érkezik a kelet-szlovák nagyvárosba, és idén már 3 napos lesz.

Hétvégén 14 ezer futó áll rajthoz a kassai Nemzetközi Békemaratonon

Fotó: slovakia.travel

A Nemzetközi Békemaraton sokkal régebbi időkre tekint vissza. Ez a világ második legrégibb maratonja, Európában pedig az első volt.

Ma már a világ minden tájáról érkeznek ide futók. Az első, 1924-ben megrendezett versenyen mindössze 9-en indultak, ők még porcelán poharakban kapták útközben a frissítő vizet, az idei megméretésre 14 ezer futót várnak – hallottuk a tájékoztatón. A maraton útvonala a városközponton keresztül vezet, a rajt és a cél a Fő utcán van.

Lehet minimaratont (4,2 km) is futni, és egyszerre több különböző verseny zajlik: gondolnak a kezdőkre, de nem feledkeznek meg a mozgássérült sportolókról sem.