Aranyat érő sáskák

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. november 17. 13:41

Ha a kínai Haipo faluban járunk, azt láthatjuk, hogy jó néhány lakóház erősen meg van világítva. A fény egészen pontosan az udvarokról jön, a két méter magas üvegházakból, amik telis-tele vannak sáskával.

Az üvegházak körül pedig az év bizonyos szakaszaiban a falusiak is összegyűlnek, hogy begyűjtsék a rovarokat az esti órákban.

A sáskákat 40-50 naponta takarítják be. Évente összesen pedig körülbelül 4 termés várható. A szárnyas rovarok táplálásához pedig nincs szükség másra, mint nagy szemű búzára.

Az idei tanyareformban a kormány Csinhaocsuang városában és a környező falvakban tart kísérleti bemutatót a sáskatenyésztés alapjairól és annak technikáiról. „A mesterséges sáska gazdálkodás nem jelent nehézséget. Más ágazatokkal ellentétben ez egy egyszeri befektetés, amely szinte csak előnyökkel járhat, és hosszú távon többször is. A jelenből nézve ez a friss projekt elég sikeresnek tűnik. Egyetlen sáskatermés 1000 jüan jövedelmet hoz. A tapasztalatok megszerzésével pedig még többet fogunk tanulni, hogy tovább növeljük a teljesítményt, és lendületet adjunk a falusiak bevételeinek növekedéséhez” mondja Csen Livei, a projekt egyik hivatalos felügyelője.

"Sáskaszüret" az üvegházban

Fotó: Silkroadhungary.hu

Az udvargazdaságok fejlődése lehetővé teheti majd azt is, hogy egyre szerteágazóbb funkciókat töltsenek be. Beindíthatják a vidék revitalizálását is. Az udvargazdaságok nemcsak érdekes projektek, hanem hasznosak is. Egy átfogó vidékreform részei, és a semmire nem használt tereket veszi birtokba.

A piac pozitív ösztönző hatása pedig növeli az aktivitást és a vidéki vállalkozói kedvet, munkát, valamint jövedelmet ad a lakosságnak. Összességében pedig egy egész régiót képes lehet felemelni.

(X)